Novosti

Kultura

Прeдaвaњe o Нaдeжди Пeтрoвић

Пoвoдoм 150. гoдишњицe рoђeњa пoзнaтe сликaрицe Нaдeждe Пeтрoвић у Прoсвjeтинoj библиoтeци у Зaгрeбу прeдaвaњe ћe у сриjeду oдржaти Лaнa Koвaчeвић

Large petrovic

Nadežda Petrović

U srijedu, 6. 12., u 13 sati, u čitaonici Biblioteke Prosvjete, u Preradovićevoj 18/1, u Zagrebu, povodom 150. godišnjice rođenja slikarice Nadežde Petrović predavanje će održati mr.sc. Lana Kovačević, dipl. slik, kustos.

Nadežda Petrović (Čačak, 1873 - Valjevo, 1915) jedna je od začetnica modernog slikarstva u Srbiji. Obrazovala se u Beogradu, Minhenu, Parizu, Italiji, kod poznatih likovnih pedagoga, a prijateljevala je s mnogim umjetnicima suvremenicima. Ostvarila je povelik opus, koji je kasnije pomno izučen i priznat. Bila je i društveno izuzetno angažirana i prisutna.

Pisala je likovne kritike, kao i druge tekstove o različitim temama, zalažući se za obrazovanje žena, unapređenje školstva, uzdizanje čovjeka preko umjetnosti, za ujedinjenje Južnih Slavena. Bila je organizatorica likovnih kolonija i Jugoslovenskih umetničkih izložbi, još prije osnutka Jugoslavije. Bavila se i fotografijom. U balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu bila je bolničarka dobrovoljka, pa je i umrla od zaraze pjegavim tifusom.

Ona je prva žena iz Srbije koja je otišla na likovne studije u Minhen. Za života je imala dvije samostalne izložbe: u Beogradu i Ljubljani, a sudjelovala je na više grupnih, uključujući Jesenji salon u Parizu i Srpski paviljon na Međunarodnoj izložbi u Rimu. Djela su joj danas izložena u Umjetničkoj galeriji u Čačku, koja nosi njeno ime, te u Narodnom muzeju u Beogradu i zbirci u Novom Sadu.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više