Novosti

Kultura

Излoжбa Нaтaлиje Бeнкo у "Прoсвjeти"

Нaтaлиja Бeнкo je сликaрицa изрaзитe oсjeћajнoсти штo унoси у свoja дjeлa чиja je aтмoсфeрa нoстaлгичнa и лиричнa, кaзaлa je Лaнa Koвaчeвић

Large benko 7 natalija benko

Natalija Benko (foto Nenad Jovanović)

U prostorijama Središnje biblioteke "Prosvjete" u Zagrebu 6. oktobra otvorena je samostalna izložba "Predjeli sjećanja" Natalije Benko, polaznice likovne sekcije zagrebačkog pododbora koju vodi Lana Kovačević.

- Natalija je još kao učenica škole u rodnom Svilajncu voljela slikanje, pa je kao 15-godišnjakinja imala čast da jedna njena slika bude izložena u sastavu izložbe u tamošnjem domu kulture. Ipak, svoj radni vijek provela je kao viša medicinska sestra, a život ju je s mužem doveo u Zagreb gdje, je uz neko vrijeme provedeno u Njemačkoj, radila do mirovine. Osnovala je i humanitarnu udrugu za pomoć bolesnima i nemoćnima, a za angažman dobila brojna priznanja. Slikarstvu se ozbiljnije posvećuje od 2010. - rekla je Kovačević.

- Glavna tema njenih slika je priroda i sve povezano s njom; prevladavaju pejsaži iz njenog rodnog kraja kraj rijeka Morave i Resave, a ima i mrtvih priroda, animalističkih motiva, gradskih veduta iz Svilajnca, kao i jedan interijer. Ona je osoba izrazite osjećajnosti i to unosi u svoje slike čija je atmosfera nostalgična i lirična. Uspijeva spojiti različite prostore i različito vrijeme, kao i motive koje nalazi posvuda, pa i u suprugovom zavičaju u Podravini. Sve to komponira u ateljeu, iako zbog svoje zračnosti i kolorita djeluju kao da su rađene pod vedrim nebom - kazala je Kovačević, ističući da na novijim slikama pokazuje nove tendencije u svom radu, odnosno više filmičnosti i precizan crtež. Ukazala je na romantičnost u pogledu na prošlost, realističnost u pristupu slikanju svakodnevnom životu u tradicionalnim ruralnim sredinama, te impresionizam u likovnom jeziku.

- Ova moja prva izložba je san jedne djevojčice ostvaren u ovim godinama - rekla je Benko, ističući da je prikazano preko 30 slika u kojima prevladavaju pejsaži i nostalgija za rodnim krajem, a tu je i motiv njenog oca koji ore na njivi i vozi sijeno.

– Izložba se ne bi dogodila da nisam imala podršku svoje djece i unuka koji su svaku moju sliku komentirali i tako mi dali vjetra u leđa da i dalje radim. Za pripremu izložbe veliku pomoć dala mi je i Lana Kovačević bez koje ne bih bila tu jer stručnost je jedno, a talent nešto drugo - istaknula je Benko.

Događaj je uveličala etno pjevačica Dunja Knebl koja je otpjevala pjesme povezane s Moravom i Dravom.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više