Novosti

Kultura

Звeздa нa гуслaмa

Свeтски пoзнaтa српскa гуслaркa, пeвaчицa и музичaркa Бojaнa Пeкoвић, уз прaтњу aнсaмблa Умeтничкa пoрoдицa, oдржaлa je кoнцeрт у Српскoм дoму у Вукoвaру

Large informator  zvezda %c4%87irilica

Bojana Peković

Svetski poznata srpska guslarka, pevačica i muzičarka Bojana Peković, uz pratnju ansambla Umetnička porodica, održala je u Srpskom domu u Vukovaru koncert. Ova izuzetna muzičarka gusle svira od svoje 6 godine, odnosno punih 20 godina, a ljubav prema ovom instrumentu rođena je u porodici.

- Sa pet godina počela sam da nastupam sa etno-pevanjem, a godinu dana kasnije i sa pevanjem uz gusle. Moj otac je guslar i uz njega sam postepeno savladala osnove i bazu iz koje sam kasnije stvarala svoj stil – otkrila je mlada umetnica. Prema njenim rečima, gusle postaju sve popularniji instrument u poslednjih deset godina.

- Moja odluka vezana uz gusle postala je ozbiljna tek nakon srednje škole, bez obzira na to što sam već od svoje pete godine imala uspešne nastupe upravo uz gusle - prisetila se Pekovićeva. S bratom Nikolom pobedila je u televizijskom serijalu "Ja imam talent", 2012. godine.

U muzičkoj školi je svirala klavir, a nakon toga u Beogradu završila prvu godinu na Fakultetu muzičkih umetnosti, smer Etnomuzikologija. S obzirom da je smer bio više naučno orijentisan i nije pogodovao njenom talentu za sviranje i pevanje, odlučila je da ode na studiranje u Finsku, gde su gusle postale njen instrument.

- Do tada čak ni guslarsku praksu nisam shvatala kao samo muziku, već kao moj stil života, moju duhovnu orijentisanost. Gusle su deo mog naroda, zajednice, i zbog svega toga sam ih doživljavala kao nešto što je mnogo više od muzike - naglasila je mlada guslarka. Vukovarska publika je imala priliku da čuje poznate epske pesme kao i neka od njenih autorskih dela.

- Gusle su instrument Balkana, pre svega Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali postoje slični instrumenti u nekim drugim zemljama. Pre dve godine i Unesko ih je zaštitio, tako da možemo biti ponosni na to da imamo takvo kulturno svetsko dobro - poručila je umetnica.

Bojana je do sada učestvovala na gotovo 700 kulturnih, duhovnih obrazovnih i humanitarnih manifestacija. Prvi album je objavila sa 11 godina, a drugi "Ep o Kosovu" 2022. godine, sa epskim pesmama iz Vukovih zapisa iz 19. veka. Koncert u Vukovaru održan je u organizaciji Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više