Novosti

Kultura

Unikatnost slika i nakita

Ruska kultura je poznata u svijetu. Nezavisno od političkih zbivanja, Savjet će podržavati kulturnu autonomiju i ruske i svake druge manjine, rekao je predsjednik Savjeta Tibor Varga na otvorenju izložbe slika i nakita dviju ruskih umjetnica

Large rusi 5 sleva jukica sokolov katarina tibor

Svetlana Konovalova Jukica, Tatjana Sokolov, Katarina Todorcev Hlača i Tibor Varga

U dvorani Središnje biblioteke "Prosvjete" u Zagrebu 20. septembra otvorena je zajednička izložba slika Svetlane Konovalove Jukica i umjetničkog nakita Tatjane Sokolove pod nazivom "Palitra (paleta) doživljaja". Organizator izložbe je SARUS, udruženje ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Predsjednica udruženja Katarina Todorcev Hlača objasnila nam je kako je došlo do izložbe. - Ove dvije umjetnice dugo žive u Puli, u Hrvatskoj, a još duže se bave umjetnošću. Surađuju u našem časopisu koji je pisao o njihovim izložbama. Osim Savjeta koji nam je dan financijsku podršku, za izložbu je značajna i Biblioteka koja nam je bila od velike pomoći u organizaciji i prostoru. Njihove izložbe uvijek su nailazile na dobar prijem u Rovinju, Puli i Vodnjanu, a ovo je prvi put da izlažu u Zagrebu za koji su obje odabrale naročito atraktivne izloške, dodala je Todorcev Hlača.

Svetlana Konovalova Jukica

Svetlana Konovalova Jukica završila je Filozofski fakultet u Rusiji, a zbog strasti prema slikarstvu napustila je nastavničku djelatnost i počela se baviti slikarstvom i studij akademsko slikarstvo u uljanoj tehnici završila 2011. Izlagala je u Moskvi, Rovinju, Puli, Vodnjanu i Čeljabinsku.

- Ja sam slikar portretist, a nakon akademije počela sam raditi i mrtve prirode, pejsaže i motive iz prirode. Portret mi je ostao najmiliji žanr, prije svega ulje na platnu i na kartonu. Uzor su mi naši ruski umjetnici kao što je bio Valentin Serov zbog emotivnosti njihovih radova. Koristim tehnike koje daju dubinu portreta i mogu izraziti njihov lik, istaknula je.

Kako kaže, često crta hrvatske ljude kroz rusku dušu, nastojeći dobiti što više emocija i raspoloženja, što je kod portretista osnovno.

– Jako volim raditi u Hrvatskoj zbog palete boja koja se mijenja zbog vašeg sunca i mora, a to na svakog umjetnika djeluje pozitivno, rekla je Jukica.

Tatjana Sokolova, predsjednica Udruge ruske nacionalne manjine Istarske županije "Ruski dom", diplomirala je u ruskom gradu Voronježu i više od 25 godina radila kao direktor Muzeja razvoja radiotehnike. U Pulu se s porodicom preselila 2008. a od 2014. bavi se izradom nakita od raznobojnih gajtana, pletenih vrpci od svile ili pamuka, što je jedinstvena vrsta primijenjene umjetnosti koja se smatra jednom od najzahtjevnijih i najizazovnijih.

Nakit Tatjane Sokolove

- Još u školi dizajna počela sam raditi s kamenčićima i gajtanima, što je zahtjevna tehnika koje se koristi od 15. vijeka. Rođena sam na sjevernom Kavkazu gdje se može vidjeti zanimljiv tip nošnje ukrašen zlatom, srebrom, biserima i drugim ukrasima. Već 13 godina radim na toj tehnici koja se sama po sebi vrlo zahtjevna. Svaki moj rad je ne samo unikat, nego je i personaliziran. Da bih ga napravila, prvo moram upoznati osobu koja će ga nositi. Zanima me što voli, kako se odijeva, kakva joj je osobnost i kakve su emocije. Tek tada mogu naći kombinaciju kamenčića za konkretnu osobu, rekla je.

Na izložbi je bio i bivši ambasador u Rusiji Božo Kovačević.

- Izložbe su jedan od oblika konvencionalnog kulturnog djelovanja i pokazuju razinu kreativnosti određene kulture. Razmjena izložbi povećava stupanj razumijevanja dviju kultura i nadam se, proširuje pretpostavke za mirnu koegzistenciju različitih kultura i država, rekao nam je.

Izložbu je otvorio i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Tibor Varga.

- Ruska kultura je poznata u svijetu. Nezavisno od političkih zbivanja, Savjet će podržavati kulturnu autonomiju i ruske i svake druge manjine, rekao je Varga.

Izložba se može razgledati do 4. oktobra, a ako je netko zainteresiran za portret ili nakit može kontaktirati autorice.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više