Novosti

Kronika

Лaурeaти ‘Бaнaтскoг пeрa’

Нa трaдициoнaлнoм књижeвнoм кoнкурсу Библиoтeкe и Kлубa књигe ‘Брaнкo Рaдичeвић’ из бaнaтскoг Житиштa, нajбoљoм причoм прoглaшeнa je ‘Kaфкa у Србиjи’, aутoрицe Дaниjeлe Бoжичкoвић Рaдулoвић, нajбoљa пjeсмa je ‘Moje aкo’, Joвaнa Н. Бундaлa, дoк je aутoр нajбoљeг aфoризмa Љубoмир Илић

Jvftr94l8fh2ik2db69gypdrb5j

Predstavljanje Zbornika Banatskog pera 2016. godine (foto listzrenjanin.com)

Književni konkurs ‘Banatsko pero’ tradicionalno raspisuju Biblioteka i Klub knjige ‘Branko Radičević’ iz banatskog mjesta Žitišta. Na 17. književni konkurs - čiji je raspis objavljen sredinom juna ove godine i u 913. broju ‘Novosti’ - stiglo je čak 1.158 radova od 176 autora. Među radovima je bilo 98 priča, 362 pjesme i 698 aforizama. Žiri u sastavu: Dragutin Minić Karlo, Anica Garić i Viktor Škorić odabrao je radove koji će biti objavljeni u Zborniku za 2017. godinu.

Među odabranim radovima nalazi se 14 priča, 32 pjesme te 42 aforizma. Najbolja priča je ‘Kafka u Srbiji’ Danijele Božičković Radulović iz Petrovca na Mlavi, a pohvaljene su priče ‘Putopis predapokaliptičkih časaka’ Aleksandra M. Arsenijevića iz Beograda i ‘Čikoši’ Darinke Krunić Bjelice iz Obrenovca.

Najbolja pjesma 17. konkursa ‘Banatsko pero’ je ‘Moje ako’ Jovana N. Bundala iz Beograda, a pohvaljene su pjesme ‘Ustajali ljudi’ Milojke Bandura Jovović iz Podgorice i ‘Dosije bez imena’ Snežane Tomin iz Kikinde.

Najbolji aforizam poslao je Ljubomir Ilić iz Male Krsne, koji glasi ovako: ‘Koliko pameti izvezemo, toliko gluposti dođe iz unutrašnjih rezervi’. Pohvaljeni su i aforizmi Zorana Đurovića - Đurke iz Vršca: ‘U Srbiji su ugrožene samo dve socijalne kategorije građana: oni koji ne rade i – oni koji rade’ te Vitomira Ćurčina iz Zrenjanina: ‘Dogorelo nam je do nokata, srećom voda nam je do grla’.

Promocija Zbornika, proglašenje najboljih radova i dodjela diploma i pohvala najuspješnijim autorima biće u drugoj polovini oktobra u Žitištu. Autori čiji su radovi odabrani za objavljivanje dobiće na poklon primjerak Zbornika na promociji ili poštom, na adresu koju su dostavili uz radove.

Među autorima čiji će radovi biti objavljeni u Zborniku nalaze se i troje pjesnika iz Hrvatske: Milenko Vasiljević - Čiko iz Osijeka (pjesma ‘Tvoja bol sad stanuje u meni’), Vesna Andrejić Mišković iz Slavonskog Broda (pjesma ‘Mesečeva agonija’) i Nada Maletić Radulović iz Valpova (pjesma ‘Balada o kosi’). Rezultati konkursa objavljeni su na internetskoj stranici Biblioteke ‘Branko Radičević’ iz Žitišta, uz zahvalu svima koji su uzeli učešće na konkursu i čestitku onima čiji će radovi biti objavljeni u Zborniku.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više