Novosti

Kronika

Свe из jeднe глaвe

Рeзултaти Kњижeвнoг кoнкурсa ‘Бaнaтскo пeрo’ зa 2019. гoдину: Нajбoљи aфoризaм je ‘Koд нaс свe дoлaзи из глaвe. Taчниje, из jeднe глaвe’, Зoрaнa Дoдeрoвићa из Нoвoг Сaдa

Fqivrylm4yn4w5luc0prswle1vx

Tradicionalni književni konkurs biblioteke iz banatskog Žitišta

Na veb-stranici Biblioteke ‘Branko Radičević’ iz Žitišta u Banatu objavljeni su rezultati tradicionalnog, 19. po redu Književnog konkursa ‘Banatsko pero’. Na konkurs raspisan za 2019. godinu stiglo je ukupno 1150 radova: 110 priča, 232 pjesme i 804 aforizma. Žiri u sastavu: Milan Micić, književnik iz Novog Sada (zadužen za priče), Nemanja Savić, bibliotekar biblioteke iz Žitišta (zadužen za pjesme), i satiričar i aforističar Bojan Ljubenović iz Beograda (zadužen za aforizme) odabrao je radove koji će biti objavljeni u Zborniku za 2019. godinu.

Najbolja priča je ‘Ambicija’ Vladislave Savić Milićević iz Zrenjanina, a pohvaljene su priče ‘Šestica levo dole’ Jovana N. Bundala iz Beograda i ‘Gradilište’ Aleksandra M. Devetaka iz Vrbasa. Najboljom pjesmom proglašena je pjesma ‘Onkraj brodolomnog svjetonazora’ Ivana Gaćine iz Zadra, dok su pohvaljene pjesme ‘Tišina’ Branke Vojinović Jegdić iz Podgorice i ‘Pod parolom’ Blagoja Ognjenovića iz Bačke Palanke.

Najbolji aforizam je: ‘Kod nas sve dolazi iz glave. Tačnije, iz jedne glave’ autora Zorana Doderovića iz Novog Sada, a pohvaljeni su aforizmi ‘Napravili su me budalom. Sad živim kao sav normalan svet’ Neška M. Ilića iz Požege i ‘Seoski volovi se peku na ražnju. Gradski idu u solarijum’ Vasila Tolevskog iz Skoplja.

Promocija Zbornika, proglašenje najboljih radova i dodjela diploma i pohvala najuspješnijim autorima biće u drugoj polovini mjeseca oktobra 2019. godine u Žitištu. Organizatori se zahvaljuju svima koji su uzeli učešće na ovogodišnjem književnom konkursu i upućuju čestitke autorima čiji će radovi biti objavljeni u Zborniku. Autori čiji su radovi odabrani za objavljivanje dobiće na poklon primjerak Zbornika na promociji ili poštom.

Većina autora koji su poslali svoje radove živi na teritoriji Srbije, ali ih ima i iz drugih zemalja: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, čak i iz Bugarske. Najbolju pjesmu poslao je, na primjer, Ivan Gaćina iz Zadra, a pohvaljeni aforizam Vasil Tolevski iz Skoplje. Za objavljivanje je odabrana i pjesma ‘Idemo dalje’ psihologa Miloša Milićevića iz Doboja, šire poznatog kao enigmatičara i glumca Amaterskog dramskog pozorišta ‘Branislav Nušić’ iz Teslića.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više