Novosti

Kronika

Jунaчки имeник

Прeдстaвљeнa књигa ‘Српски дoбрoвoљци из Бaнaтa, Бaчкe и Бaрaњe 1914 -1918.’ др. Mилaнa Mицићa зa тeму имa пoпис имeнa дoбрoвoљaцa српскe вojскe у Првoм свeтскoм рaту кojи су били рoдoм из Бaнaтa, Бaчкe и Бaрaњe

Aurkgxeu8wiq6hje0s5wz7ul9ve

Knjiga ‘Srpski dobrovoljci iz Banata, Bačke i Baranje 1914 -1918.’ dr. Milana Micića za temu ima popis imena dobrovoljaca srpske vojske u Prvom svetskom ratu koji su bili rodom iz Banata, Bačke i Baranje. Sabravši 4.413 imena, složenih po azbučnom redu i razvrstanih po mestima, autor je do danas napravio najprecizniji imenik ove vrste. Knjiga je predstavljena u Istorijskom arhivu Novog Sada, u izdanju Banatskog kulturnog centra i Doma kulture Srbobran.

Micić je prikupljao imena i prezimena učesnika čime je u istoriju uveo svakog pojedinačno. Kao što se prikupljaju imena žrtava rata od velike su važnosti i imena onih koji su junački izneli rat i doneli slobodu. Ovaj imenik i prezimenik zalog je potomcima dobrovoljaca učesnika Velikog rata, pogodan za izučavanje porodičnih genealogija te najbolji čuvar kulture sećanja na njihove pretke. Kada je Baranja u pitanju u knjizi su zapisana imena srpskih dobrovoljaca iz Belog Manastira, Darde, Kneževih Vinograda, Jagodnjaka, Bolmana, Popovca, Branjinog Vrha , Batine i Baranjskog Petrovog Sela.

Autor knjige Milan Micić rođen je 1961. godine u Zrenjaninu, i doktor je istorijskih nauka. Autor je trideset i šest knjiga iz istoriografije, istorijske esejistike dokumentarne proze, kratke proze i poezije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više