Novosti

Kultura

Aнтић – бoeм и пoeтa

У Бaрaњскoj српскoj кући у Бeлoм Maнaстиру oдржaнo je прeдaвaњe "Гaрaвим сoкaкoм с Mикoм", пoсвeћeнo пeснику, нoвинaру, рeдaтeљу и дeчиjeм писцу Mирoслaву Mики Aнтићу

Large informator anti%c4%86 %c4%87irilica

Mara Jurković u Baranjskoj srpskoj kući

U organizaciji SKD Prosvjeta, pododbor Beli Manastir, u Baranjskoj srpskoj kući održano je predavanje pod nazivom "Garavim sokakom s Mikom", posvećeno pesniku, novinaru, redatelju i dečijem piscu Miroslavu Miki Antiću (1932. – 1986.).

Predavanje koje je praktično bio prvi program u spomenutoj kući, održala je Mara Jurković, članica KUD-a Sveti Sava iz Tenje i književne sekcije SKD Prosvjeta, pododbor Osijek.

Kroz scenografiju u kojoj su na stolu bili flaša pića, čašica, pepeljara i cigareta, Jurković je na početku prisutne podsetila da je Antić rođen u vojvođanskoj varoši Mokrin 14. marta 1932. godine. U rodnom mestu pohađao je osnovnu školu, a gimnaziju u Kikindi i Pančevu. Studirao je slavistiku (ruski i češki jezik) na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živeo je u Novom Sadu.

Ovaj vojvođanski boem ženio se tri puta i iza sebe ostavio šestoro dece. Pre nego je postao poznat bavio se raznim poslovima pa je bio mornar, radio u lutkarskom pozorištu, kao pomoćni građevinski radnik. Osim pisanja bavio se slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je urednik časopisa Ritam i Neven, Dnevnika u Beogradu i Mladog pokolenja u Novom Sadu. Poznat je po poeziji za decu i zbirkama pesama Plavi čuperak, kao i ljubavnoj poeziji.

Miroslav Antić je, prema rečima Mare Jurković, jedan od najautentičnijih pesnika domaće književnosti, i jedan od najvećih boema druge polovine 20. veka. Napisao je mnogo besmrtnih stihova. Uz poeziju bavio se i prozom, a bavio se i slikarstvom. Radio je na filmu, gde se istakao u tkz. Jugoslovenskom crnom talasu. Voleo je kafane i boemski život, zbog kojeg je trpelo njegovo zdravlje. Ali čak i kada ga je ščepala bolest nije se predavao, pisao je svoje pesme.

Miroslav Antić umro je nakon duge bolesti 24. juna 1986. godine u Novom Sadu. Predavanje "Garavim sokakom s Mikom" financirano je sredstvima Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više