Novosti

Kultura

Oдjeћa и хистoриja

У бeлoмaнaстирскoм Српскoм културнoм цeнтру oдржaнa je излoжбa пoд нaзивoм "Сликe зaбoрaвљeнoг врeмeнa нa кojoj je прикaзaн трaдициoнaлни нaчин oдиjeвaњa крoз стaрe фoтoгрaфиje

Large informator  odje%c4%87a   baranjci  %c4%87iilica

Dr. Svetlana Pešić otvara izložbu

Posljednje martovske subote, u belomanastirskom Srpskom kulturnom centru, održana je izložba pod nazivom "Slike zaboravljenog vremena", na kojoj je prikazan tradicionalni način odijevanja kroz stare fotografije. Izložbu su organizovali članovi SKUD-a "Jovan Lazić" pod vodstvom predsjednice dr. Svetlane Pešić, skeniravši 150 starih fotografija i izloživši njih 52. Sem fotografija, bili su izloženi stari čaršapi, "stolnjaci" i odjeća, većinom iz privatne kolekcije Ljubice Jeličić (rođene Brnjevarac).

- Po odeći se nekad moglo razlikovati kojem sloju društva neko pripada. Razlikovala se radna od svečane odeće, a postojala je i razlika između odevanja gradskog i seoskog stanovništva. U našim krajevima, građanska odeća se razvijala pod orijentalnim, odnosno turskim, ali i evropskim uticajem, dok je seoska odeća bile domaće, kućne radinosti i duže je zadržala tradicionalni oblik. Za odeću siromašnijih slojeva društva, inače, nema puno zapisa, dok je način oblačenja bogatih stanovnika prikazan na mnogim slikama i crtežima – navela je Svetlana Pešić.

Od kraja 19. veka suknenu odeću potiskuje štofano odelo, oblikovano po ugledu na evropsku modu, uz neretku primenu vezenih ukrasa. U ženskoj odeći bile su štofane, pamučne i svilene dvodelne haljine ("prusluk" sa dugačkom suknjom), koje su se nosile u kombinaciji sa kratkom košuljom i zlatnim kapama. Etnička odeća u drugoj polovini 20. veka postala je kulturnoistorijska vrednost i povremeno se koristila u određenim svečanim prilikama.

Baranjski Srbi sredinom 19. veka napuštaju svoje tradicionalno odevanje pa početkom 20. veka imamo mešavinu gradskog i tradicionalnog "ruva". Narodna nošnja baranjskih Srba sadrži osnovne odlike panonske zone, ali je bila i pod uticajem mađarske i nemačke nošnje, od kojih se razlikuje krojem i načinom ukrašavanja.

- Na prikupljenim i izloženim fotografijama iz privatnih albuma želeli smo pokazati način odevanja baranjskih Srba početkom 20. veka. Na njima vidimo tradicionalni način odevanja, ali i onaj pod evropskim uticajem. Najstarija fotografija potiče iz 1900. godine i prikazuje porodicu Ilić: oca, majku i troje dece – rekla je na kraju dr. Pešić, napomenuvši da će se stare fotografije skenirati i dalje te da SKUD kao donacije prima očuvane primjerke nekadašnje odjeće. Na samoj izložbi članovi SKUD-a zapisivali su iskaze okupljenih o izloženim fotografijama.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više