Novosti

Društvo

Рeкoрднa гoдинa зa Koпaчки рит

Koпaчки рит, jeдaн oд нajвaжниjих и нajвeћих мoчвaрних пoдручja у Eурoпи, пoсeтилo je лaни гoтoвo 50.000 пoсeтилaцa, чимe je нaдмaшeнa дoсaд рeкoрднa 2022. Пoсeтилaцa je билo вишe зa 6 дo 7 пoстo, a прихoди су вeћи зa 13 пoстo

Large informator  rekordna godina %c4%87irlica

Plovidba Kopačkim ritom

Prošla godina bila je uspešna za turizam Osječko-baranjske županije. Prošle ju je godine posetilo nešto više od 125.000 gostiju koji su ostvarili gotovo 270.000 noćenja. Prednjače domaći gosti kojih je stiglo 77.000 a u brojnim, mada još uvek nedovoljnim smeštajnim kapacitetima, prenoćili su 142.000 puta. Kada su u pitanju inostrani gosti najviše ih je došlo iz Nemačke, Mađarske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Austrije, Italije ali i daleke Amerike.

Ono što jednako raduje turističke zaposlenike, jeste činjenica da je na području županije zabeleženo povećanje broja dolazaka i noćenja. Ilustracije radi, u odnosu prema 2022. godini 15 posto je više noćenja i dolazaka, a s obzirom na veći priliv inostranih gostiju, u sustavu eVizitor vidljiv je plus od čak 23 posto.

Što se baranjskih turističkih zajednica tiče, a njih čine TZ Baranje, TZ Općine Bilje - Kopački rit i TZ Opštine Draž, one su uvrštene u prvih deset receptivnih županijskih destinacija pa je tako odmah iza TZ Osijek pozicionirana TZ Baranje (grad Beli Manastir i baranjske opštine osim Bilja i Draža). Na spomenutom je području ostvareno skoro 13.000 dolazaka, i više od 25.000 noćenja.

Kada se govori o turizmu na području Osječko-baranjske županije nemoguće je ne spomenuti Park prirode Kopački rit iza kojeg je također najuspešnija turistička godina. Ovaj prirodni biser, koji je jedan od najvažnijih i najvećih močvarnih područja u Europi zbog čega ga mnogi doživljavaju europskom Amazonom, posetilo je gotovo 50.000 posetilaca. Rezultat stalnog obogaćivanja ponude je nadmašena dosad rekordna 2022. godina pa je posetilaca bilo više za 6 do 7 posto, a i prihodi su veći za 13 posto.

Tokom školskih praznika, Park prirode Kopački rit u većem su broju posećivale porodice s decom, a među mnogobrojnim posetiocima, prisutna je bila i veća grupa gostiju iz Dubrovnika. Bogata flora i fauna, Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš, vožnje brodom, šetnje šetalištem i drugi sadržaji definitivno su najveći mamac za privlačenje gostiju pa ako požurite do sredine ovoga meseca, sve sadržaje možete konzumirati za simboličnih 5 eura.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više