Novosti

Kronika

Вишe вoдaрицa нeгo Бaрaњaцa

Jaвнa устaнoвa Пaрк прирoдe Koпaчки рит oбaвилa je прeбрojaвaњe птицa у сурaдњи с Хрвaтским друштвoм зa зaштиту птицa и прирoдe. Укупнo je прeбрojeнo 22.944 птицa нa двaдeсeт лoкaциja у Oсjeчкo-бaрaњскoj жупaниjи

Large 4

Kopački rit pod snijegom (foto Dubravka Petrić/PIXSELL)

Prve februarske srijede ove godine, na Pravnom fakultetu u Osijeku, održan je stručni skup kojim je obilježen Međunarodni dan vlažnih i močvarnih staništa. Obilježavanje je organizirala Javna ustanova (JU) za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije (OBŽ) s partnerima, među kojima je JU Park prirode Kopački rit.

Na skupu je bilo riječi o četiri teme: o čuvarskoj službi u lovištima, ribolovnim zonama i zaštićenim područjima, o projektu obnove vlažnih staništa u srednjem Podunavlju, o ornitofauni Zoo-vrta Osijek te o onome što je širokoj novinskoj publici možda najzanimljivije: o tradicionalnom zimskom prebrojavanju ptica vodarica. Inače, Međunarodni dan vlažnih i močvarnih staništa obilježava se 2. februara zato što je na taj dan 1971. godine potpisana Ramsarska konvencija koja za cilj ima očuvanje i zaštitu močvarnih područja, koja su od presudne važnosti za opstanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Države potpisnice obavezale su se na očuvanje takvih staništa na svom području.

JU za zaštitu prirode obavila je prebrojavanje ptica u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode (HDZPP). Ukupno je prebrojeno 22.944 ptica na dvadeset lokacija u OBŽ, uključujući i ribnjak u baranjskom Popovcu. A Park prirode Kopački rit, koji je jedino ramsarsko područje u OBŽ, u suradnji s HDZPP-om, prebrojio je ptice na svom području i ustanovio da ih ima – 35.397. Kad taj broj usporedimo s nedavno objavljenim podatkom da u Baranji trenutno živi 31.017 stanovnika, za razliku od predratnih godina kad je u Baranji bilo preko 54 hiljade stanovnika, možemo zaključiti da Kopački rit ima više ptica, nego – Baranja Baranjaca.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više