Novosti

Društvo

Štrbački muk

Dok država godinama ne čini ništa da unsko područje bude proglašeno nacionalnim parkom, to je na svoju ruku učinio uzurpator koji naplaćuje ulaznice

Large intrigator  paulina

Ulaznice pristupačne – Štrbački buk (foto Dejan Rakita/PIXSELL)

Tamo gdje ne vladaju interes države i snaga zakona, vladaju divljaštvo i beskrupulozni pojedinci. Daleko od pravne zaštite, u gornjem toku rijeke Une, u istočnoj Lici, stoji jedan od najljepših riječnih slapova – Štrbački buk. No tom veličanstvenom daru prirode posjetioci, koji u taj zapostavljeni kraj uglavnom naiđu ciljano, ne mogu prići bez odobrenja privatne osobe koja skoro dvije decenije uzurpira pojas uz Štrbački buk. I nikome ništa, iako je taj pojas vlasništvo Republike Hrvatske, točnije Ministarstva prostornog uređenja.

Odmah uz Štrbački buk nalazi se nekad popularna, sad zaboravljena unska pruga čiji je prostor vlasništvo Hrvatskih željeznica. Kompletan taj prostor uzurpira Zdenko Matešić koji je od rastezanja ograde otišao korak dalje – ovo mjesto samovoljno je proglasio nacionalnim parkom "Una Mamea Park" i počeo posjetiocima naplaćivati ulaznice, od tri do pet eura po osobi, kako kome, bez ikakvog računa.

Zaista, taj prostor jeste nacionalni park, ali samo s druge, desne strane rijeke, u susjednoj Bosni i Hercegovini, dok je lijeva, hrvatska strana Une, ostala nezaštićeno područje iako su postojale brojne inicijative. Proteklih decenija država je mnogo toga mogla poduzeti u sektoru oko Štrbačkog buka, ali nije. Čak ni Hrvatske vode ni Hrvatske željeznice nisu proglasile javno dobro, na što imaju pravo. Na problem sa kojim su upoznate sve nadležne institucije podsjetio je saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

- Na zemljištu u državnom vlasništvu izvode se radovi koji se reklamiraju kao privatni, bez izdane građevinske ili neke druge dozvole za izvođenje radova. Naplaćuju se ulaznice iako ne postoji registrirana privredna aktivnost ni izdana koncesija - rekao je Milošević i pozvao nadležne inspektore da utvrde tko izvodi radove i obavlja gospodarsku aktivnost na državnom zemljištu.

Stazom pored Štrbačkog buka prije godinu dana šetali su potpredsjednici Vlade Oleg Butković i Anja Šimpraga. Cilj obilaska bio je završetak asfaltiranja puta do ove atraktivne, ali nezaštićene lokacije. Matešić im nije zabranio pristup niti ih je dočekao, ali zato je samoinicijativno zabranio snimanje Štrbačkog buka novinarskoj ekipi Nove TV.

Ilija Obradović, načelnik Donjeg Lapca, ističe da je općina godinama bezuspješno tražila da joj država kao vlasnik daruje taj prostor ili ga ustupi kao bilo koju vrstu posjeda kako bi pokrenula turistički i privredni razvoj istoka Like. Prema Obradovićevim riječima, Matešić je počeo i bespravnu gradnju vidikovca pod stijenama iznad Štrbačkog buka.

- Taj vidikovac je bez obezbijeđenog pristupa i prilično je opasan za posjetitelje. Počeo je vršiti potkopavanje pruge, suzio je željeznički pojas, bez ikakvih suglasnosti. Ljetos je situacija kulminirala kad je počeo naplaćivati pristup Štrbačkom buku. Svi nadležni znaju za tu situaciju, ali nema konkretne reakcije - kaže načelnik Obradović.

- Nitko od nadležnih državnih institucija nije učinio ništa da Republika Hrvatska kao vlasnik zaista uđe u posjed tog prostora. Dugi niz godina iniciramo i proglašenje gornjeg toka Une parkom prirode i konačno smo dobili podršku Ličko-senjske županije za ostvarivanje statusa regionalnog parka prirode, čime bi prostor Štrbačkog buka napokon na neki način dobio svog gospodara - dodaje Obradović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više