Novosti

Kronika

Počeo monitoring Plitvica

Ekipa UNESCO-a sastala se sa predstavnicima lokalne zajednice na području Nacionalnog parka: Zaključak svih strana uključenih u razgovore je kako se zadnjih nekoliko godina loše upravljalo s NP Plitvička jezera

Nmblra1vx6dd9tqez98lo0g74lv

Mnoštvo problema – Nacionalni park Plitvička jezera  (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Još od sredine protekle godine počele su se pojavljivati informacije o mogućnosti da Nacionalni park Plitvička jezera bude izbačen sa popisa svjetske baštine UNESCO-a zbog nagomilanih problema. Moratorij na gradnju unutar parka ostaje jedan od četiri zahtjeva UNESCO-a, ako Hrvatska želi da NP Plitvička jezera ostane uvršten na popisu, na kojem se nalazi od 1979. godine.

U UNESCO-ovom paketu mjera od Hrvatske traže da stavi moratorij na gradnju, da se javna ustanova uključi u postupak izdavanja građevinskih dozvola za objekte na području NP Plitvice, da se izradi Strateška procjena utjecaja na okoliš za važeći prostorni plan te da Republika Hrvatska zatraži od Centra za svjetsku baštinu provedbu reaktivnog monitoringa nad svjetskom baštinom.

Jedna od najvećih zamjerki čelnih ljudi UNESCO-a je preopterećenost parka, a tu su, također, apartmanizacija i betonizacija unutar parka, te prevelik broj posjetitelja u udarnim terminima koje postojeća infrastruktura teško može izdržati. Baš zbog toga ove godine je i odložen ‘obiteljski tjedan’ koji je upravo bio namjenjen domaćim posjetiteljima uz jako povoljne uvjete.

Osamnaestog januara je počeo i monitoring predstavnika UNESCO-a koji su doputovali u Hrvatsku. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike primilo je predstavnike monitoringa UNESCO-a i Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) koja provodi stručne evaluacije za UNESCO, te će dati svoje mišljenje.

Predstavnica Tajništva UNESCO-a Sussana Kari i Pierre Galland iz IUCN-a tim povodom su se u Zagrebu sastali sa predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Hrvatskog zavoda za prostorno planiranje, Ministarstva turizma i Hrvatskih voda te JU NP Plitvička jezera.

Već drugog dana posjete u Nacionalnom parku Plitvička jezera održan je sastanak gostujuće ekipe s predstavnicima općina Plitvička jezera, Vrhovine, Saborsko i Rakovica, te Turističkih zajednica i komunalnih poduzeća s tih područja. Zaključak svih strana je kako se zadnjih nekoliko godina loše upravljalo s NP Plitvička jezera, odnosi sa lokalnom samoupravom i ostalim subjektima bili su podosta isključivi i loši, dok je ocjena o apartmanizaciji područja nacionalnog parka pripisana percepciji vodstva parka, čemu su pomogli i neki mediji. Također je bilo govora o prekomjernoj posjećenosti, što je, ispostavilo se tokom sastanka, također pripisana Upravi parka koja je trebala naći načina za rasterećenje gužvi na dnevnoj osnovi.

Reaktivnu monitoring misiju pozvalo je u Hrvatsku Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Resorno Ministarstvo će u suradnji s ostalim tijelima izraditi i zajednički akcijski plan za rješavanje uočenih problema za svaki od sektora i sukladno uputi UNESCO-a, nakon završene misije, poduzeti daljnje potrebne korake za rješavanje nagomilane problematike.

U Ličko-senjskoj županiji se sa velikom pažnjom prate sva dešavanja i aktivnosti oko Nacionalnog parka Plitvička jezera pošto od ove ustanove svi sa velikim pravom očekuju da bude najveći zamajac Like. To po mišljenju većine do sada nije bilo tako, a svjetski prepoznatljiv prirodni biser nije u dovoljnoj mjeri iskorišćen za razvoj ostalih krajeva i susjednih općina i gradova.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više