Novosti

Kronika

Odobreno 19 miliona kuna za Centar za posjetitelje Nacionalnog parka Krka

Projektom je predviđeno opremanje Centra u izložbeni prostor ‘Krka - vrelo života’ s nekoliko cjelina: recepcije sa sanitarnim čvorovima, ispostavom NP-a Krka i muzejskim postavom flore i faune čitavog toka rijeke Krke

Lg2me4npmz2jpiogu4gz0h993ip

(foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova odobrilo je krajem aprila projekt Centra za posjetitelje Nacionalnog parka Krka (NP) u Kistanjama, razvijen u suradnji općine Kistanje i NP-a Krka kao glavnog partnera. Ministarstvo će ga sufinancirati s 19 miliona kuna.

- Projektnu dokumentaciju platila je općina Kistanje, koja je dala pravo građenja NP-a Krka, a njeno učešće u projektu iznosi tri miliona kuna - kaže Borislav Šarić, zamjenik načelnika općina Kistanje.

Projektom je predviđeno opremanje Centra u izložbeni prostor ‘Krka - vrelo života’ s nekoliko cjelina: recepcije sa sanitarnim čvorovima, ispostavom NP-a Krka i muzejskim postavom flore i faune čitavog toka rijeke Krke.

- Cilj projekta je privlačenje 100.000 turista na područje Kistanja, zapošljavanje te razvoj turizma i prateće infrastrukture - dodaje Šarić.

Osim tog projekta, u toku su radovi na pješačko-biciklističkoj stazi koja spaja manastir Krka s arheološkom lokacijom Burnum u dužini od četiri kilometra i vrijednosti 2,5 miliona kuna.

- U zadnjem kvartalu ove godine općina Kistanje planira započeti gradnju Eko centra s tržnicom na površini od 2900 kvadratnih metara, na zemljištu koje se nalazi neposredno uz zgradu u kojoj su pošta, DVD i komunalno poduzeće. Glavnim projektom planiran je prostor za edukaciju, gastro prezentacije kulinarskih proizvoda sa spremištem, prodajni prostor, ribarnica, sanitarni čvor, pekara, restoran i uredski prostori. Na otvorenom prostoru bit će smješteni prodajni štandovi i stolovi, kao i montažne kućice za prodaju domaćih proizvoda, gdje će lokalni proizvođači biti u mogućnosti ponuditi svoje proizvode domaćim i stranim posjetiteljima. Novac za izgradnju je osiguran u proračunu općine Kistanje - ističe Šarić.

Tu je i Poduzetnički inkubator u vrijednosti od 12 miliona kuna, koji je također prijavljen na EU fondove i sredinom ove godine se očekuje odluka mogućem o sufinanciranju. Izgradnjom inkubatora očekuje se ubrzani razvoj OPG-ova, u skladu s temeljnim pravcima razvoja Kistanja: jačanju turističkih potencijala i tradicionalne poljoprivredne proizvodnje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više