Novosti

Kronika

Tрaдициoнaлнa пoшиљкa Бoгoслoвиjи Kркa

Aкциja сe свaкe гoдинe рeaлизуje у сaрaдњи сa Meсницoм Бoђиркoвић из Бoрoвa, oдaклe je и oвaj пут oтпрeмљeнa дoнaциja у мeсу и мeсним прeрaђeвинaмa врeднa oкo 22 хиљaдe кунa

Uoči predstojećih božićnih praznika, srpska zajednica sa istoka Hrvatske uputila je humanitarnu pošiljku za Bogosloviju ‘Sveta Tri Jerarha’ u manastiru Krka. Reč je o tradicionalnoj akciji koja se svake godine realizuje u saradnji sa Mesnicom Bođirković iz Borova, odakle je i ovaj put otpremljena donacija u mesu i mesnim prerađevinama, vredna oko 22 hiljade kuna. Sredstva za kupovinu mesa prikupili su: Zajedničko veće opština, Samostalna demokratska srpska stranka, opštine; Borovo, Erdut, Trpinja, Šodolovci, Markušica i Negoslavci te veća srpske nacionalne manjine; Vukovara, Borova, Trpinje, Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije, koje je ove godine i koordinisalo čitavu akciju.

- Od prikupljene sume kupljeno je 20 polutki mesa ukupne količine oko jedne tone - rekao je koordinator akcije Svetislav Mikerević i zahvalio Živojinu Bođirkoviću na velikom trudu i doprinosu akciji budući da je usluga obrade mesa bila besplatna. Donaciju je preuzeo sveštenik Bojan Savić koji se zahvalio u ime Bogoslovije.

- Trenutno imamo 38 bogoslova i ova donacija za nas ima velik značaj. Od ove pomoći za sedam meseci osiguravamo prehranu učenika koji se školuju u našoj Bogosloviji. Trudićemo se da održimo naš narod ovde u Dalmaciji, ali i šire, gde god naša pravoslavna crkva postoji - rekao je Savić.

Otpremanju humanitarne pošiljke prisustvovali supredstavnici institucija srpske zajednice, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, načelnici opština i predstavnici manjinskih veća.

- Zadovoljstvo mi je što po šesnaesti put organizujemo ovu humanitarnu akciju s kojom zaključujemo 2017. godinu, ali i dalje ćemo se truditi da pomažemo gde je to potrebno - rekao je predsednik vukovarskog SDSS-a Đorđe Ćurčić. Akciju je pozdravio i predsednik županijske organizacije SDSS-a Vukovarsko-sremske županije i načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov.

- Kao zajednica smo dužni da pomognemo kad god smo u prilici i očuvamo duhovnost na ovim prostorima koja je deo našeg identiteta - poručio je Jeckov.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više