Novosti

Kronika

Tajнa мaнaстирскe библиoтeкe

Прoмoциja књигe "Српскe мaнaстирскe библиoтeкe дo крaja 18. вeкa", aутoрa др. Жaркa Вojнoвићa, oдржaнa je у црквeнoj сaли Српскe прaвoслaвнe црквeнe oпштинe Oсиjeк

Large 6

Istraživanje je počelo u manastiru Vojlovica (foto pancevo.info)

U crkvenoj sali Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek, održana je promocija knjige "Srpske manastirske biblioteke do kraja 18. veka" autora dr. Žarka Vojnovića. Prisutne je na početku pozdravio, najavio temu i predavača Zdenko Čikara, predsednik SKD Prosveta, pododbor Osijek. To je prva monografija o srpskim manastirskim bibliotekama, a u nju je utkana autorova doktorska disertacija za koju je 2020. godine od Bibliotekarskog društva Srbije dobio nagradu Stojan Novaković.

Za temu manastirskih biblioteka autor se zainteresovao pre trinaest godina kada je slučajno dospeo do manastira Vojlovica kod Pančeva sa željom da na knjige manastirske biblioteke stave pečati pošto ih tamo nije bilo, jer kad pečata nema, ne zna se ni čija je knjiga. Međutim, listajući te knjige, njemu su počele da se otvaraju priče iz prošlih vekova, i onda je počeo da istražuje arhivu manastira i tako osetio potrebu da nešto o tome napiše. Na taj je način za nekoliko godina nastala knjiga o manastiru Vojlovica. U međuvremenu je počeo da radi doktorsku disertaciju i javila mu se ideja da to što je uradio u manastiru Vojlovica primeni na širi prostor.

- Manastiri su, ispostavilo se, osnovne identitetske tačke oslonca naroda kroz vekove. Tamo gde su postojali manastiri opstajao je i narod bez obzira na mnoge seobe. Narod se oko tih manastira okupljao, parohijskih crkava je bilo jako malo. Da bi manastir opstao u svojoj osnovnoj funkciji, a to je bogosluženje, nemoguće je ako on nema svoje biblioteke - naglasio je Vojnović.

Polazeći od činjenice da u srpskoj nauci nema veće studije u kojoj su sistematizovana znanja o srpskim manastirskim bibliotekama cilj je bio da se u knjizi obrade od najranijeg pomena do kraja 18 veka.

Predočene su okolnosti postojanja manastirskih biblioteka u istorijsko geografskom okviru koji, s jedne strane čini tradicionalni prostor srpskih zemalja, a s druge Habsburška monarhija. Naglasak u knjizi je na 18. veku kada na teritoriji Habsburške monarhije dolazi do snažnih promena koje će obeležiti novo razdoblje u srpskoj istoriji i kulturi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više