Novosti

Kronika

Moнoгрaфиja o мaнaстиру Пaкрa

Прeдстaвљeнa књигa прaвoслaвнoг свeштeникa Лукe Бoсaнцa: Moнoгрaфиja сe бaви пoвиjeшћу мaнaстирa Пaкрa, a писaнa je нa лaтиничнoм и ћириличнoм писму

Kmoodksee09jfu9gz3labtv10gm

Predstavljanje knjige Luke Bosanca

U bjelovarskom Kulturnom centru ‘Pavle Solarić’, u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara, predstavljena je monografija pravoslavnog sveštenika Luke Bosanca pod naslovom ‘Manastir Pakra u Slavoniji’. Zahvaljujući pakračko-slavonskoj eparhiji, županijskom srpskom manjinskom vijeću i SNV-u, do sada je štampana u dva izdanja s oko 600 primjeraka.

Sva izdanja bave se poviješću manastira Pakra, a pisana su na latiničnom i ćiriličnom pismu. U prisustvu više članova srpske manjinske zajednice, gradskih vlasti te drugih građana, predstavljanje monografije vodili su poznati bilogorski pisac dr. Radovan Dožudić i profesorica Radmila Frantal.

Autor monografije Luka Bosanac je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli objavi knjige i istaknuo kako je ona značajna za vjersku i nacionalnu povijest srpskog naroda na širem daruvarskom području. Manastir Pakra o kojemu govori monografija, osnovan je davne 1566. godine. Dvanaest kilometara udaljen je od Daruvara, u dolini rijeke Pakre po kojoj je dobio ime. U starim historijskim zapisima, manastir Pakra nazivan je Nova Pustinja. Manastir je stradao tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, a lošoj sudbini nije izbjegao ni ratnih devedesetih kad su mnoga srpska sela u njegovoj okolini ostala bez velikog broja stanovnika. Usprkos nedaćama iz prošlosti, preostali pravoslavni sveštenici iz daruvarskog kraja, zajedno s malobrojnim pripadnicima srpske zajednice, svake godine redovito održavaju manastirski okoliš, groblje i infrastrukturu.

Ove godine, nakon više od 70 decenija, u manastir je uvedena električna energija. Također, sanirano je i krovište na ekonomskim zgradama, a vjerski život nastavljen je tradicionalnom proslavom Preobraženja Gospodnjeg.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više