Novosti

Kronika

Сeдaм вjeкoвa свeтињe

Jубилej дaлмaтинскoг мaнaстирa: Maнaстир Kрупa, 28. aвгустa нa прaзник Успeњa Прeсвeтe Бoгoрoдицe, прoслaвљa 700. гoдишњицу пoстojaњa

7h1xb86baqte7gk77r33fddikff

Krupa - najstariji manastir u Eparhiji dalmatinskoj

Na slavu manastira Krupa, praznik Uspenja Presvete Bogorodice, kada se brojni pravoslavni vjernici iz svih krajeva okupljaju pod njegovim svodovima, održat će se centralna proslava njegove 700. godišnjice pod blagoslovom episkopa dalmatinskog Fotija. Na dan obilježavanja biće služena sveta arhijerejska liturgija u prisustvu nekoliko vladika Srpske pravoslavne crkve, a nakon toga će se održati i kulturno-umjetnički program.

Prema predanju, Krupu, najstariji manastir u Eparhiji dalmatinskoj, podigao je 1317. godine srpski kralj Milutin, u slavu Presvete Bogorodice. Taj manastir je najzapadnija zadužbina koju su podigli vladari iz roda Nemanjića. Nalazeći se neprestano na međi velikih carstava, u procijepu između Istoka i Zapada, manastir je preživio brojna istorijska iskušenja.

U njemu su utočište nalazili i velikani srpske književnosti, Dositej Obradović i Simo Matavulj, svaki u svome vremenu, Matavulj je u Krupi proveo četiri godine i po sopstvenom priznanju je baš tamo upoznao ‘skrivene ljepote srpskog jezika’.

Ličnost monaha Gerasima Zelića u velikoj mjeri obilježila je istoriju Krupe. Rođen u obližnjem selu Žegar 1752. godine, ovaj Dalmatinac je svoj život posvetio manastiru kojem je pribavio brojne bogoslužbene knjige, utvari i druge vrijednosti. Gerasim Zelić bio je prvo svešteno lice koje je bilo član Matice srpske osnovane 1826. godine. Umro je u izgnanstvu, a njegovi zemni ostaci kasnije su preneseni i sahranjeni u manastirskom groblju, gdje i danas počivaju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više