Novosti

Kronika

Дaлмaтинскo Прeoбрaжeњe

Нa свeтoj литургиjи дoсaдaшњи нaмeсник мaнaстирa Kркe jeрoмoнaх Сeвaстиjaн пoстaвљeн je зa игумaнa, a крчки сaбрaт jeрoмoнaх Aмврoсиje дoбиo je чин прoтoсинђeлa

Zjf4ctywfbe8vxqlbs9rk5ixhuc

Liturgija u manastiru Krka

Sredina mjeseca avgusta vrijeme je kada Dalmatinska Bukovica oživi bar na kratko. U Kistanje i okolna sela na praznik Preobraženja Gospodnjeg sliju se nekadašnji stanovnici ovih krajeva, ali i njihovi prijatelji sa raznih strana svijeta.

Uoči praznika je održana svečana sjednica manjinskog vijeća u Kistanjama, a potom i promocija dugo očekivane knjige ‘NK Bukovica 1969-2019, jedna priča’. O knjizi su govorili njen autor Ljupče Mandić, lektor dr. Veljko Popović, kao i zamjenik općinskog načelnika Borislav Šarić. Podsjećanje na vrijeme kada je nogometni entuzijazam bio glavna tema nekadašnjih kistanjskih omladinaca, izazvalo je buru emocija, kako kod samog autora knjige, tako i kod prisutnih.

Nakon promocije knjige održana je predstava kragujevačkog pozorišta ‘Alo, alo’ u kojoj su glumili Saša Pilipović i Jasmina Dimitrijević. Nenavikli na takav vid kulturnog uzdizanja, Kistanjci su o predstavi imali samo riječi hvale, želeći da ovakvih i sličnih događaja bude više, kako bi se, po sopstvenom priznanju, približili svijetu koji im nedostaje.

Na sam praznik arhijerejsku liturgiju u manastiru Krka služili su episkopi, srednjezapadnoamerički Longin i dalmatinski Nikodim, zajedno sa sveštenstvom Eparhije dalmatinske. Na svetoj liturgiji dosadašnji namesnik manastira Krke jeromonah Sevastijan (Gordon) postavljen je za igumana, a krčki sabrat jeromonah Amvrosije (Lazarević) dobio je čin protosinđela.

Liturgiji u manastiru Krka prisustvovali su ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, njegova zamjenica Anja Šimpraga, gradonačelnik Knina Marko Jelić, načelnik Općine Kistanje Goran Reljić te brojni vjernici.

Na platou ispred hrama Svetih Ćirila i Metodija u centru Kistanja održan je kulturno-umjetnički program na kojem su nastupili Kulturno-umjetničko društvo ‘Bukovica’ iz Kistanja, pjevačka grupa ‘Nikola Tesla’ iz Kragujevca, pjevačka grupa ‘Crnućanke’ iz Gornjeg Milanovca, članovi ojkačke radionica ‘Duga iznad Krke’ te trubački orkestar ‘Dragačevske trube’ iz Guče. Pored Borisa Miloševića, Preobraženjskom saboru prisustvovao je i Đorđe Rađenović, predsjednik Opštine Stara Pazova.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više