Novosti

Kronika

Пoмoћ Бoгoслoвиjи

Tрaдициoнaлнa хумaнитaрнa aкциja нa истoку Хрвaтскe: Српскa зajeдницa нa истoку Хрвaтскe и oвe гoдинe je oргaнизoвaлa aкциjу зa пoмoћ у хрaни Бoгoслoвиjи ‘Свeтa Tри Jeрaрхa’ мaнaстирa Kркa

2d30cvbym9aar986vzdxf0n7tvc

Učesnici humanitarne akcije 

Srpska zajednica na istoku Hrvatske i ove godine je organizovala akciju za pomoć u hrani Bogosloviji ‘Sveta Tri Jerarha’ manastira Krka. Donacija od tonu i 300 kilograma mesa i mesnih prerađevina, otpremljena je 25. januara iz mesare ‘Bođirković’ u Borovu gde je meso besplatno obrađeno.

- Ova pomoć je nama od velikog značaja. Trenutno u našoj Bogosloviji u pet razreda imamo 32 učenika, malo manje nego nekada, ali taj broj se svake godine menja i nadamo se da će biti veći - kaže otac Sevastijan, iguman manastira Krka. Sredstva u iznosu od 25 hiljada obezbedili su: Eparhija osječkopoljska i baranjska, SDSS, Zajedničko veće opština, opštine Erdut, Borovo, Negoslavci, Markušica, Šodolovci i Jagodnjak, VSNM Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije te opštine Trpinja, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov i privrednik Jovo Vuković iz Bijelog Brda. Koordinator ovogodišnje akcije bio je episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim koji je svojevremeno i sam kao profesor Bogoslovije dolazio po ovu pomoć.

- Uvek sam se radovao što ovaj naš kraj može da pomogne srpskom narodu u drugim krajevima Hrvatske , a posebno tamo gde je naš narod u malom broju kao što je u Dalmatinskoj eparhiji - rekao je vladika Heruvim.

- Nadamo se da ćemo i ubuduće imati priliku da se organizujemo, da ispoštujemo ovo što smo započeli i što je na neki način postala i naša obaveza - rekao je predsednik Glavne skupštine SDSS-a dr. Vojislav Stanimirović na čiju je inicijativu akcija pokrenuta još 2002. godine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više