Novosti

Društvo

Toнa мeсa зa Maнaстир

У oргaнизaциjи ЗВO-a, српских oпштинa и мaњинских вeћa Вукoвaрскo-срeмскe и Oсjeчкo-бaрaњскe жупaниje, из Бoрoвa je oтпрeмљeнo вишe oд тoну мeсa и мeсних прeрaђeвинa у Бoгoслoвиjу Свeтa Tри Jeрaрхa

Large informator  tona mesa   %c4%87irilica

Polazak kombija iz Borova

U organizaciji Zajedničkog veća opština (ZVO), opština sa područja njegovog delovanja i Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, iz Borova je otpremljeno više od tonu mesa i mesnih prerađevina u Bogosloviju Sveta Tri Jerarha, koja deluje pri manastiru Krka. Koodinator akcije i predsednik ZVO-a Dejan Drakulić podsetio je da se ova humanitarna akcija provodi više od dve decenije.

- Svake godine nastojimo da povećamo količinu mesa i osmislimo neki dodatni vid pomoći, kako bi pomogli rad Bogoslovije i bolje uslove školovanja za one koji pohađaju istu - rekao je Drakulić, istakavši da su se ove godine predstavnici manastira Krka organizovali i preuzeli donaciju u Borovu. Njihov dolazak je iskorišten za razgovore o budućim aktivnostima i mogućim vidovima saradnje. Drakulić je objasnio da su svaka jedinica lokalne samouprave, spomenuta manjinska veća i ZVO izdvojili određene finansijske iznose, kako bi kupili spomenutu količinu mesa.

Protojerej Nemanja Klajić, privremeni paroh bobotski i službenik Upravnog odbora Eparhije osečkopoljske i baranjske iz Dalja, istakao je važnost ovakvih aktivnosti za rad Bogoslovije. Prisetio se svog boravka na školovanju, s obzirom da je bio u prvoj posleratnoj generaciji bogoslova.

- Za nas mlade i srpski narod na području Dalmacije to je bio izuzetno težak period. Iznad svega je na kraju prevladala ljubav, pa smo tako sa ovog područja uvek pomagani, kako bi se rad Bogoslovije odvijao nesmetano - prisetio se sveštenik Klajić. Ove godine donaciju je preuzela delegacija Manastira Krka, predvođena igumanom Sevastijanom, koji se zahvalio na ovoj, kako je rekao; ljudskoj i hrišćanskoj žrtvi.

- Radujemo se što smo i ove godine s vama, da prihvatimo ovaj znak ljubavi - rekao je otac Sevastijan, navodeći da Bogosloviju trenutno pohađa 28 učenika, raspoređenih u pet razreda, te da veliki broj njih sam traži da svoje školovanje provede upravo u Sveta tri jerarha. Iz te je škole, napomenuo je iguman Manastira, izašao veliki broj istaknutih sveštenika i episkopa. Bogosloviju pohađa i određeni broj učenika sa istoka Hrvatske i svi su oni, kako nam je ispričao otac Sevastijan, zadovoljni uslovima školovanja. Otpremanju donacije i razgovoru s predstavnicima dalmatinskog manastira, prisustvovali su predstavnici političkog života sa područja spomenute dve županije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više