Novosti

Kultura

Keрбeри у Бoрoву

Зajeдничкo вeћe oпштинa je пoвoдoм свoг дaнa oргaнизирaлo кoнцeрт пoзнaтe jугoслoвeнскe хaрд рoк групe Keрбeр кoja je извeлa свoje нajвeћe хитoвe

Large informator kerberi  %c4%87irilica

Neumorni veterani – Kerber

Nakon što su prošle godine za domaću publiku organizovali koncert Yu grupe, ove godine, Zajedničko veće opština je povodom svog dana, publiku obradovalo koncertom poznate srpske i jugoslovenske hard rok grupe Kerber, čiji je frontmen Goran Šepa - Gale u više od dva sata pevanja izazvao ovacije kako starijih, tako i mlađih generacija.

Grupa je nastala spontano, sada već davne 1981. godine, a prvi, debitantski album "Nebo je malo za sve" objavila je dve godine kasnije. Više od četiri decenije prisutni su na rokenrol sceni, a njihove pesme još uvek su aktuelne i atraktivne. Tako je borovska publika, ali i brojni koji su došli iz drugih mesta evocirali uspomene uz neprikosnovene hitove poput Ratnih igara, Na raskršću, Seoba, Kad ljubav izda (Svetlana), Bolje da sam druge ljubio itd. To je ta, kako nam je rekao Gale, neuništivost rokenrola, koji za njih od samih početaka nije bio samo muzika, nego stil i način života.

Rekao je da je sebe prvenstveno prepoznao u glasu, iako je svirao i gitaru, ali mu se činilo da u tom delu nije bio dovoljno dobar. Imperativ im je bio da ostanu svoji, a ne nečiji "klonovi". Pre izlaska na scenu, iskoristili smo priliku da s Galetom kratko porazgovaramo o današnjoj rok sceni, ali i zahtevima publike. Jednom prilikom je izjavio da je u sagledavanju umetnosti bitna reakcija. Muzika je svakako deo umetnosti. Kakva je njegova reakcija po pitanju svega što je stvarano u poslednjih dvadeset i više godina, a žanrovski se svrstava u rok muziku?

- Nisam kritičar da to demantujem ili podržavam. Pripadam ljudima, koji vole sličnu muziku i izvinjavam se svaki put kad bih nešto "izlajao". Tu novu vrstu muzike ne volim. Ako se nešto ne ponavlja, ako posle mesec, šest meseci ili godinu dana, zaboraviš tu pesmu, ona ne vredi. Čak se i autor stidi te pesme i ne izvodi je više na koncertima. Publika mora da poznaje muziku, da je oseća, a ne da se povodi za nečijim preporukama. Ako dođe do tebe, onda je to umetnost i božja stvar. Rokenrol možda danas nije toliko prisutan u medijima ali on živi u meni. On je nezamenljiv, nešto što nije trenutna, nego stalna moda, rekao je Gale. Koliko se u vremenu hiperprodukcije bendovima njihovog kalibra, stvaranje novih pesama nameće kao potreba ili to rade iz vlastitog "gušta"?

- Nemamo preteranu potrebu, ali naši fanovi očekuju od nas nešto novo. Mi smo malo teški i kilavi, a to je rezultat i naših godina. Teško se porađamo, dok drugi nose devet meseci, kod nas je to najmanje dvanaest. Težimo prema perfekciji. Mnogo kasnimo u tehnološkom smislu, a nema produkcije ni menadžera koji bi nas na taj način ispratili. Nismo tehnološki ažurni koliko bi trebali biti. Danas se sve pretvara na ju tjubu i društvenim mrežama i za to treba vremena, a nama vreme izmiče, rekao je frontmen benda i nastavio da je Kerber u Vukovaru svirao još u vreme dok su bile aktuelne radne akcije.

- U Osijeku smo uvek bili dobrodošli i baš smo željni Osijeka, jer su tamo bile neverovatne svirke. Ceo ovaj kraj osećamo prijateljski, puno prijatelja večeras je došlo iz Podravine, družili smo se pre više od 30 godina sa njima, ali su nam oči ostale iste i sada vraćamo slike jedni drugima. To je rokenrol, nema granice i nikada ih neće biti - poručio je pevač Kerbera.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više