Novosti

Kronika

Сeдaм стoљeћa Kрупe

Прoслaвљeн jубилej мaнaстирa: Приje 700 гoдинa oснoвaн je мaнaстир у Kрупи. Oд тaдa je дoживиo брojнe успoнe и пaдoвe, aли je у дoбру и у злу увиjeк биo oслoнaц свoмe нaрoду

Manastir Krupa u Dalmaciji obilježio je 700 godina od svog osnivanja. Daleke 1317. godine manastir je osnovao srpski kralj Milutin. I od tada je manastir doživio brojne uspone i padove, ali je i u dobru i u zlu bio oslonac svome narodu. Na svečanom saborovanju u manastiru Krupa poručeno je da se srpski narod i njegova crkva neće odreći svojih svetinja. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uz sasluženje više episkopa, sveštenika i đakona.

U Krupu su povodom velikog jubileja pristigli vjernici sa svih strana. Milorad Ljubičić iz Bačke Palanke došao je u rodnu Dalmaciju, kako bi, zajedno sa svojim zemljacima proslavio ovaj veliki jubilej.

- Tu sam djecu krstio, i želja mi je bila da sve ovo ponovno vidim. Sin mi je ovdje i snajka, brat mi je došao sa mnom. Puno sam sretan, napio sam se ove vode sa Zrmanje, sa Žegara i ove iz Krupe - naglasio je Ljubičić.

Jagoda Veselinović nakon izbjegličke odiseje vratila se u Žegar.

- Poručila bih svim ljudima da se vrate na svoja ognjišta, u svoje domove, jer će onda i nama, koji smo sada ovdje, biti lakše - istaknula je Jagoda Veselinović.

- Početak obnove manastira Krupa nakon posljednjeg rata, označio je i početak povratka stanovništa. Time ovaj manastir ispunjava svoju istorijsku ulogu, kaže otac Gavrilo, iguman manastira Krupa, i dodaje: ‘S obzirom da postoji 700 godina, to je veliki Božji blagoslov za ovaj kraj. On je bio stub opstanka našeg naroda, na prvom mjestu u svojoj vjeri i onda za sve ostalo’.

- Proslava velikog jubileja izraz je jedinstva, hrišćanske ljubavi, ali i narodne snage, poručio je episkop dalmatinski Fotije, čestitajući svom sabranom narodu: ‘Kada je narodu bilo loše i ova svetinja je stradala, a istoričari kažu - barem jednom u svakom vijeku’.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, naglasio je važnost očuvanja naroda i njegovih svetinja na ovom području.

- Sedamsto godina je mnogo, a pogotovo za najzapadnije dijelove srpskog naroda i srpske crkve. Ovaj manastir je vrelo koje ljude okuplja, privlači i ima snagu koja se mora s pažnjom čuvati. Duhovnim svečanostima u Krupi prisustvole su brojne zvanice, među kojima i ambasadorka Srbije u Zagrebu, Mira Nikolić, saborski zastupnik Boris Milošević, predsjednik Zajedničkog vijeća opština, Srđan Jeremić, kao i mnogobrojni predstavnici lokalnih zajednica sa područja Republike Hrvatske. Povodom jubileja upriličen je praznični kulturno-umjetnički program u manastirskoj porti.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više