Novosti

Politika

Сjeћaњe нa jaсeнoвaчкe жртвe

У Дoњoj Грaдини je oбилjeжeнa 75. гoдишњицa oд пoчeткa гeнoцидa нaд Србимa, Jeврejимa и Рoмимa у кoнцeнтaрциoнoм лoгoру Jaсeнoвaц

2yyzsxqw3e8zlvni0cua89x09pz

U prisustvu najviših zvaničnika Srbije, Republike Srpske, kao i predsjednika Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba Milorada Pupovca te mnogobrojnih potomaka jasenovačkih žrtava, u Donjoj Gradini je obilјežena 75. godišnjica od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentarcionom logoru Jasenovac. Istorijski čas u Donjoj Gradini održao je profesor sa banjalučkog Filozofskog fakulteta Goran Latinović, koji je prisutne podsjetio da se za istreblјenje Srba zalagala hrvatska pravaška ideologija.

- Srbima se u NDH, ali i vijekovima prije toga nije priznavala nacionalna i vjerska ravnopravnost, pravo na pismo i dostojanstvo. Po okrutnosti i zvjerstvima sistemi koncentracionih logora u Hrvatskoj prevazišli su do tada sve počinjene zločine koje pamti moderno društvo – kazao je Latinović. Predsjednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, istaknuo je da Srbi nikome ne prijete i da hoće mir i najbolјe odnose ‘čak i sa onima koji su htjeli da Srba nema’.

- Takvu politiku smatramo dijelom svoje budućnosti, ali bićemo svoji na svome, da živimo svoje obične živote u svojim opancima i pod svojim nebom - istakao je Vučić, napominjući da je Donja Gradina samo jedno od hilјadu stratišta na kome je srpski narod patio i stradao, a da zapravo nikada nije utvrđeno kolike su bile razmjere tog uništenja.

- Pred institucijama Srbije i Republike Srpske stoji zadatak da se utvrde tačna imena stradalih na teritoriji NDH, jer ni posle više od 70 godina nije precizno utvrđeno koliko je Srba ubijeno u ovoj nacističkoj tvorevini. To moramo da uradimo i zbog povampirenja ustaške ideologije u savremenoj Hrvatskoj, koja se ogleda u reviziji činjenica koje je istorijska nauka već prihvatila - kazao je Vučić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više