Novosti

Politika

Pravda za žrtve

Ovogodišnje sjećanje na ubijene u selima Varivode i Gošić 1995. godine nosilo je poruku mira i opraštanja, ali i potrebe da se zadovolji pravda za sve nevino stradale na području bivše Jugoslavije

U selima Varivode i Gošić održane su komemoracije i služeni parastosi za 16 srpskih civila ubijenih nakon akcije Oluja 1995. godine. Ovogodišnje sjećanje nosilo je poruku mira i opraštanja, ali i potrebe za pravdom za sve nevine žrtva rata stradale na području bivše Jugoslavije. Pored brojnih srpskih zvaničnika iz Hrvatske, predvođenih predsjednikom SDSS-a Vojislavom Stanimirovićem, komemoracijama je prisustvovao i generalni konzul ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, Nenad Maričić, a u ime predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović vijenac je položio njen izaslanik Nikica Valentić, koji je u vrijeme kada su počinjeni zločini bio predsjednik Vlade RH.

- Ubijeni su hicima iz vatrenog oružja na svom kućnom pragu, a nad nevinim žrtvama nije bilo obdukcije, nije bilo balističkog vještačenja, nije pronađena municija. Učinjeno je sve da se zločin sakrije, a zločinci nikada ne pronađu i osude - kazao je u Varivodama Dragan Pjevač, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja nestalih i poginulih lica sa područja bivše Jugoslavije, i dodao da Hrvatska ni Srbija ne žele riješiti pitanje pravde za žrtve.

Okupljenima, među kojima su bili i članovi porodica ubijenih, obratio se i novoizabrani saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, koji je istaknuo da je zajednički zadatak svih nas izgradnja društva tolerancije.

- Mi okupljeni ovdje ne tražimo osvetu niti priznanje da je jedna žrtva vrjednija od druge. Tražimo samo pravdu. Tražimo poruku da nitko ne može ušetati u selo i ubiti nevine ljude. Tražimo solidarnost sa obiteljima žrtava, jer žrtve nemaju nacionalnost, ali tražimo i suosjećanje sa žrtvama srpske nacionalnosti - kazao je Milošević.

Okupljeni su se uputili i u obližnje selo Gošić, gdje je 28. avgusta 1995. ubijeno sedam civila starije životne dobi. Nakon pomena, prisutnima se obratila dožupanica Šibensko-kninske županije Anja Šimpraga, kao i Marica Šeatović ispred Udruženja ‘Protiv zaborava’, koja je naglasila važnost očuvanja sjećanja na nevino postradale civilne žrtve rata, tražeći od hrvatske vlade, ali i Republike Srbije da konačno pređu sa riječi na djela. Komemoracijama je prisustvovao i saborski zastupnik Mile Horvat, općinski čelnici Kistanja, Biskupije i Ervenika, kao i dožupan Vukovarsko-srijemske županije Đorđe Ćurčić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više