Novosti

Kronika

Sjećanje na osmero ubijenih staraca

Idućeg dana nakon proslavljanja 23. godišnjice akcije ‘Oluja’ u Kninu, u selu Uzdolje također je obilježena godišnjica, ali vrlo tužna. Navršilo se 23 godine kako je ubijeno osmoro nevinih ljudi, takođe tokom ‘Oluje’

A3lzjz3rx5r43bcwu4dtn18t6zd

Ploča s imenima likvidiranih civila u Uzdolju 

August 1995. godine ostaće trajno zabilježen u srcima mnogih, jednima kao radost, drugima kao žalost. Kakva su osjećanja bila prije dvadeset i tri godine, tako je i danas. Uspomene dalje žive, svjedoče i opominju.

Tokom proslavljanja 23. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije ‘Oluja’, 5. avgusta u Kninu, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, između ostalog, je rekla: ‘Svima izražavam posebnu zahvalnost i s posebnim poštovanjem prisjećamo se prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je poveo narod u ostvarenje povijesne težnje. Bila je to veličanstvena pobjeda. Oluja postaje školski primjer uspješno vođene operacije. Ne smijemo zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje. Vrijednosti moramo prenositi budućim naraštajima, to dugujemo i našim braniteljima’.

Sutradan, 6. avgusta, u selu Uzdolje nadomak Knina, također je obilježena godišnjica, ali vrlo tužna. Navršilo se dvadeset i tri godine kako je osmoro nevinih ljudi, takođe tokom vojno-policijske akcije ‘Oluja’, ubijeno bez ikakve krivice, suda i osude, samo zato što su bili srpske nacionalnosti.

Ubijeni su: Berić Stevan (1934-1935), Berić Janja (1933-1995), Berić Đurđija (1920-1995), Ćosić Miloš (1923-1995), Šare Sava (1915-1995), Šare Milica (1922-1995), Šare Jandrija (1932-1995) i Šare Krstan (1933-1995). Najmlađi od osmoro ubijenih, Šare Stevan, imao je u trenutku smrti šezdeset i jednu godinu, dok je najstarija bila Šare Sava u osamdesetoj godini. Jasno je da niko od njih nije predstavljao bilo kakvu opasnost, ni vojsci ni policiji, niti bilo kome, ali nije im dopušteno da dostojanstveno prožive svoje staračke dane u svom selu.

Tim povodom služen je parastos ispred postavljenog spomen obilježja stradalima u Uzdolju, a predstavnici lokalnih vlasti Opštine Biskupija i SDSS-a položili su vijence i cvijeće, te zajedno sa porodicama žrtava i preživjelim svjedocima odali počast svojim nastradalim sumještanima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više