Novosti

Kronika

Пoучнo путoвaњe шкoлaрaцa с Koрдунa

Kрoз ствaрнoст пoвиjeсних личнoсти и културних спoмeникa ђaци бoљe рaзумиjу пoвиjeст, кaжe нaстaвницa Нaдa Ђурић кoja прoвoди прojeкт "Tрaгoвимa кoриjeнa - путeвимa Хрвaтскe"

Large paulina 6

U posjeti manastiru Krupa

Koliko privlačna i uspješna može biti nastava srpskog jezika i kulture po C modelu, dokazuje nastavnica Nada Đurić Plećaš koja predaje u dvjema kordunaškim školama, u Osnovnoj školi Katarine Zrinski u Krnjaku i Osnovnoj školi Skakavac. U kombinaciji dobre volje, kreativnih ideja, ali i sposobnosti za pisanje raznih projekata, ona sa svojim učenicima ostvaruje zacrtane odgojno-obrazovne ciljeve putem ekskurzija i putovanja. Čak i u ovo vrijeme kad su mnoge škole odustale od uobičajenih izleta, nastava u prirodi i ekskurzija, učiteljica je sa školama u Krnjaku i Skakavcu uspjela organizirati i provesti dvodnevno putovanje u okviru projekta Tragovima korijena za učenike izbornog nastavnog predmeta srpskog jezika i kulture. Šesnaest učenika od petog do osmog razreda, tijekom jednog vikenda, putovalo je od Smiljana i Memorijalnog centra Nikola Tesla, preko Islama Grčkog, Zadra, manastira Krupa, Žegara i Karina do Manastira Krka.

- U okviru projekta Tragovima korijena - putevima Hrvatske, obilazimo mjesta u kojima su naši preci ostavili svoj trag. Učenici su za ta dva dana naučili puno više nego da sam to gradivo predavala u razredu, a oni ga morali naštrebati. U vidu nastave putem izleta, ekskurzija i posjeta, učenici su se suočili sa stvarnim objektima i realnošću. Puno su toga naučili i vidjeli. Zahvaljujući dječjoj radoznalosti i brojnim pitanjima, naši učenici su mnogo saznali o Nikoli Tesli, oduševljeni su njegovim izumima, ali i izrekama. Bili su puni utisaka i priča koje do sada nisu čuli o Teslinoj porodici i njegovom ličkom djetinjstvu. Učenici su se susreli s tišinom i spokojem manastira Krupa, gdje nas je dočekala saborska zastupnica Anja Šimpraga s rukama punim slatkiša. Također, upoznali su se sa sadašnjim značajem duhovnog centra manastira Krka, a posebno oduševljenje izazvao je posjet Kuli Stojana Jankovića, i to mnogo više nego što dožive čitajući u razredu poznatu epsku narodnu pjesmu. Penjanje uz kulu, pogled koji se pruža sa tih visina na dalmatinsku zagoru i Ravne kotare, ostat će duboko urezan u njihovo pamćenje - iznosi dojmove učiteljica Đurić Plećaš.

- Glavna nit vodilja projekta jest da učenici spoznaju da mi Srbi u Hrvatskoj ovdje nismo slučajno, da su naši preci ove krajeve nastanjivali još u 13. i 14. stoljeću te da je srpski narod stvarao i gradio našu domovinu Hrvatsku. Ne može se sve to iz knjige naučiti, to se mora vidjeti. Ovim projektom učenici kroz stvarnost predaka, povijesnih ličnosti i kulturnih spomenika uče i bolje razumiju povijest, tradiciju i nacionalni identitet svog naroda. Razvijaju spoznaju o identitetu, multikulturalnosti, međusobnom uvažavanju. To naše dvodnevno putovanje odradili smo punog srca. Zadovoljstvo učenika je najveća nagrada za moj trud. Volim kada djeca uživaju, a i ja uživam uz njih - govori Nada Đurić Plećaš, ističući da projekt ide dalje pa su za proljeće spremni planovi za nove učeničke izlete.

- Ostalo nam je još novaca od projekta kojeg je ove godine s 10.000 kn financiralo Ministarstvo obrazovanja, a financijsku pomoć pružilo je i Vijeće srpske nacionalne manjine općine Krnjak sa još 4.000 kuna. Na proljeće posjetit ćemo naše, domaće, zavičajne lokalitete. U planu su posjete pravoslavnom manastiru u Donjem Budačkom, zatim antifašističkom spomeniku na Petrovcu, kao i još bolje poznavanje zavičajne rijeke Korane. No, ovaj ovogodišnji projekt nije prvi te vrste. Već smo jedan takav realizirali 2019. godine, kada su naši učenici bili u petodnevnom posjetu Novom Sadu i Beogradu. Taj projekt je financirala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije - napominje učiteljica s Korduna, ne zaboravljajući spomenuti odličnu suradnju škole s lokalnom zajednicom.

- Jedino radeći zajedno, možemo opstati i ići naprijed na zadovoljstvo naše djece. U ovom projektu partner nam je bila SKD Prosvjeta, a planiramo da u sljedećim projektima partner bude lokalna udruga Breza. Vrijedno ćemo se svake godine javljati na otvorene natječaje. Imamo još mnogo još zanimljivih mjesta za posjetiti. Moramo i u manastir Dragović, u Gomirje, Lepavinu... Dok god budem radila, provodit ćemo projekt Tragovima korijena. Još imam četiri godine do penzije, sve to stignemo - daje obećanje učiteljica Nada Đurić Plećaš.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više