Novosti

Kultura

Цртaли, писaли, ствaрaли

Зaвршeн je трoгoдишњи прojeкт Прoсвjeтe "Цртaм, пишeм, ствaрaм" нaмиjeњeн учeницимa кojи су учили српски jeзик и ћирилицу пo нaстaвнoм мoдeлу Ц

Large skd cps 2

Đaci ispred zgrade "Prosvjete" u Zagrebu (foto Nenad Jovanović)

Završnom svečanošću i projekcijom nagrađenih video uradaka, u prostorijama "Prosvjete" u Zagrebu, završen je projekt Prosvjete "Crtam, pišem, stvaram". Od 2021. do kraja ove godine, učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole iz mnogih sredina u Hrvatskoj, učili su srpski jezik i ćirilicu putem stvaranja umjetničkih radova, crteža, sastavka i video uradaka.

- Ovaj projekt smo pokrenuli 2021. kad su škole zbog epidemije kovida u velikoj mjeri bile zatvorene. Htjeli smo ostati u kontaktu s učenicima i ponuditi im nove sadržaje kako bi bili što aktivniji i imali raznovrsniji program tokom vremena koje provode kući uz on-lajn nastavu. Predložili smo ga Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je odobrilo program i financijski nam pomoglo, kao i SNV - kaže Maja Matić iz Prosvjetinog Centra za obrazovanje "Sava Mrkalj" koja je vodila program, ističući da je program bio namijenjen isključivo učenicima koji su učili srpski jezik i ćirilicu po nastavnom modelu C.

- Mi smo od početka do kraja imali on-lajn program, tako da su se tek na završnoj svečanosti skupili učenici iz raznih sredina. Prve su se godine učenici likovno izražavali – imali su zadatak naći nešto od pjesama i priča iz srpske književnosti koje govore o prijateljstvu, onda ih ilustrirati, skenirati i poslati, tako da smo prve godine dobili 250 radova. Druge godine pisali su sastav na temu "Tako je meni pričala moja baka"; trebali su prepričati neku od priča koju su im pričale bake i sastav napisati rukom na ćirilici, a stiglo nam je 168 radova – objašnjava Matić.

Završne godine na rasporedu je bila faza stvaranja; učenici su morali snimiti recitacije ili nešto drugo na videu, pa je stiglo 105 radova koje su učenici snimali mobitelima. Radili su sami ili u školi s učiteljima iz nastavnog modela C. Sve radove pogledali su bibliotekari iz nastave po modelu A i podijelili nagrade za prva tri mjesta u kategoriji predmetne (5. - 8. razred) i razredne nastave (od 1. do 4. razreda). Ove godine ukupno su učestvovala 243 učenika, pa su osim njih pozvali učitelje i ostale uključene u program. Svoje su dojmove s nama podijelili i neki učitelji. Pozivu da dođu u Zagreb odazvalo se 108 učenika iz Žegara, Udbine, Korenice, Donjeg Lapca, Topuskog, Vojnića, Krnjaka, Gline, Jabukovca, Dvora, Hrvatske Kostajnice, Mečenčana, Velikog Poganca i Kneževih vinograda.

- Ovaj projekt puno znači za učenike i učitelje. To je oblik dodatnog rada koji doprinosi kreativnosti ove nastave - rekla je Ranka Rod iz škole u Vojniću. Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga ističe da program definitivno znači jako puno za djecu i zajednicu.

- Treba raditi jako puno da ovakvih projekata ima što više, da se što više djece uključuje u njih. Po onome što se vidjelo na završnoj svečanosti vjerujem da smo svi zajedno uspjeli. Na dječjim licima je osmijeh i ona se sretna vraćaju kući. Zbog toga od SKD "Prosvjete" očekujemo nove projekte - rekla je Šimpraga. Učenici su nakon prezentacije nagrađenih radova, u pratnji vodiča iz Turističke zajednice, obišli Zagreb s naglaskom na razgledavanje Adventa.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više