Novosti

Politika

Novi programi i nove udruge

Savjet za nacionalne manjine rasporedio je 9,7 milijuna eura za programe kulturne autonomije nacionalnih manjina, od 19 nacionalnih zajednica za svoje programe najviše je odobreno Srbima – 2,3 milijuna eura

Large savjet pare 6

Sa sjednice Savjeta za nacionalne manjine (foto Nenad Jovanović)

U Zagrebu je 19. aprila održana sjednica Savjeta za nacionalne manjine RH (SNM) na kojoj su usvojeni izvještaji o utrošku sredstava za programe kulturne autonomije udruga i ustanova nacionalnih manjina u 2023. godini, kao i prijedlozi odluka o rasporedu sredstava za te programe u ovoj godini i stvaranja materijalnih pretpostavki za ostvarivanje kulturne autonomije Roma.

- Lani smo sufinancirali 1.113 programa kulturne autonomije. Većih nepravilnosti u izvještajima nije bilo, a povrat od 87.063 eura desio se jer je kraj epidemije proglašen tek u maju pa neki programi nisu mogli biti realizirani - rekao nam je predsjednik SNM-a Tibor Varga, izrazivši zadovoljstvo što ima 19 novih udruga i 200 novih programa.

– Na nivou ukupnog proračuna radi se o minimalnim postotcima, ali su ta sredstva vrlo važna za nacionalne manjine. Folklor i druge aktivnosti nam puno znače, jer time djecu pripadnika nacionalnih manjine vežemo za kreativan rad i odvajamo od pametnih telefona. Nama su u fokusu broj programa, njihova kvaliteta i nove udruge koje možemo financirati. Znamo kolika je inflacija. Da zahvaljujući Vladi RH nije bilo povećanja sredstava od 25 posto u odnosu na 2023., ne bismo mogli financirati toliki broj programa – kazao je Varga i najavio je da se radi na promjeni kriterija za raspodjelu koja će biti na snazi iduće godine.

- Nastojat ćemo pojasniti postupak prijava i izvještaja da ljudi ne lutaju, kao i pojednostaviti metodologiju praćenja - kazao je predsjednika SNM-a.

Od prijavljenih 1340 programa, financirat će se ukupno njih 1253 koje provodi 116 udruga i 45 organizacijskih cjelina unutar njih. Od toga se 87 odnosi na informiranje, isto toliko i na izdavaštvo, 468 na kulturni amaterizam, 608 na manifestacije, te tri programa vezana uz bilateralne sporazume.

Ukupna sredstva za nacionalne manjine u proračunu za ovu godinu iznose 10,1 milijun eura. Od tih sredstava za programe kulturne autonomije nacionalnih manjina odobreno je 9,7 milijuna eura. Za ostvarivanje kulturne autonomije romske nacionalne manjine i za jednokratne pomoći jedinicama lokalna samouprave odobreno je 265,4 tisuće eura, a za Lipovljanske susrete i Večer nacionalnih manjina u Bjelovaru 15.264 eura. Shodno bilateralnom ugovoru s Italijom predviđena su sredstva za aktivnosti talijanske nacionalne manjine od 66,4 tisuće eura.

Kako informacija koliko je koja nacionalna manjina dobila sredstava uvijek izaziva radoznalost, istaknimo da je od 19 nacionalnih zajednica za svoje programe kulturne autonomije najviše odobreno Srbima – 2,3 milijuna eura. Zajedničko vijeće općina Vukovar dobit će ukupno 231,2 tisuće eura, a SKD "Prosvjeta" za sve kategorije aktivnosti 1,1 milijun eura. Srpsko narodno vijeće dobit će 768 hiljada eura, od čega 610 hiljada eura za Novosti, 110 hiljada eura za Arhiv Srba u Hrvatskoj i njihov časopis Tragovi, 9000 eura za izdavanje knjige "Dvadesete – knjiga II" Čedomira Višnjića, kao i sredstva za brojne komemoracije i obilježavanje godišnjica iz antifašističke borbe.

Srpski demokratski forum dobit će 57,3 tisuće eura, najviše za podlistak "Nada", a "Privrednik" 70 tisuća eura, od čega 48.000 eura za svoj istoimeni podlistak. Čuvari srpskog identiteta iz Vukovara dobit će 25.000 eura, SKUDD Đurđevdan iz Drežnice 23.000 eura, SKUD Jovan Lazić iz Belog Manastira 24.800 eura, Udruga srpske nacionalne zajednice Uranak iz Varaždina 10.000 eura, Udruga Žene kosovske doline iz Riđana 4.500 eura te Srpski kulturni centar iz Vukovara 10.700 eura.

Podsjetimo, za svoje programe Talijani su dobili 1,5 milijuna eura, Mađari 1,4 milijuna eura, Česi 842,9 tisuća eura, Bošnjaci 664 tisuće eura, Albanci 461 tisuća eura, Slovaci 394 tisuće eura … i tako do Bugara s 28,6 hiljada eura i Rumunja sa 20,9 hiljada eura.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više