Novosti

Politika

Nastavak hajke na Novosti

Desnica u Saboru napada Novosti i traži prestanak financiranja našeg tjednika s optužbom za mržnju prema Hrvatskoj i to jer smo upozorili na podršku proustaških zastupnika vladajućoj talijanskoj stranci Braćo Italije čiji su članovi 1991. s Belim orlovima dogovarali dijeljenje Hrvatske. Poznato, zar ne, još od 1941.?  

Large spajic

Danijel Spajić maše naslovnicom Novosti u Saboru (foto You Tube/Sabor)

U saborskoj raspravi u srijedu Danijel Spajić (Domovinski pokret) ponovo je napao Novosti i zatražio da im se obustavi financiranje. Izlaganje je započeo citiranjem teksta u kojem je spomenut kao predlagač obustavljanja financiranja i vraćanja isplaćenih sredstava za izlaženje Novosti.

Citirajući prošlotjedni tekst iz Novosti o hajci koju duže od mjesec dana pojedini mediji i desnoradikalni zastupnici vode protiv našeg tjednika, kao i najavi da će zbog toga reagirati i Europska federacija novinara, Spajić je kazao da SNV-u treba uzeti novac namijenjen financiranju Novosti, jer SNV ne promiče vrijednosti Domovinskog rata, nego s njima, kako je rekao, rugaju.

"Zato sam ovaj tjedan podnio zahtjev Savjetu za nacionalne manjine da postupi prema kriterijima koje je sam donio i od SNV-a zatraži povrat dosad isplaćenih sredstava za 2023. godinu za tjednik Novosti i obustavi njihovo financiranje kao i da utvrdi gubitak prava za iduće tri godine", rekao je Spajić i najavio da će uputiti predstavku Ministarstvu financija za provedbu nadzora kao jedini pravni mehanizam koji mu kao građaninu stoji na raspolaganju.

"Recite vi meni, ako ovo nije govor mržnje, što je?. U tjedniku Novosti čovjek ima ruku u donjem vešu, gore šahovnica i orao, a piše 'Meloni e nostri Moroni' što u prijevodu znači 'Meloni naši moroni' ili debili. Ne znam što je to ako ne vrijeđanje Hrvatske. Nije u redu da se novac iz proračuna troši na pljuvanje države koja im ga daje. Kako druge nacionalne manjine to ne rade?", upitao je Spajić i konstatirao da su Novosti "pokvarene", a da on nije pokvaren, nego ljut. "A jedna stara narodna poslovica kaže da je bolje ljuto nego pokvareno, jer se ljuto jede, a pokvareno baca", slikovito se izrazio kako bi Novosti, da se njega pita, prošle.

Radi se, da pojasnimo vjernom čitaocu Spajiću iz Domovinskog pokreta s obzirom da je očito sve krivo shvatio, o naslovnici broja od 7. listopada prošle godine s najavom teksta o političkoj podršci koju hrvatska radikalna desnica pruža stranci Braćo Italije iz čijih je redova kasnije došla nova talijanska premijerka Giorgia Meloni, a čiji su sadašnji istaknuti članovi u ljeto 1991. bili u Beogradu s predstavnicima Miloševićevog režima i s Belim orlovima gdje su razgovarali o komadanju Hrvatske. Gdje Spajić tu vidi vrijeđanje hrvatske države? Prije bi se moglo reći obratno, a to je da podrškom talijanskim neofašistima upravo desni radikali proustaškog stava, baš kao što su radili 1941., ruše hrvatsku državu.

Odgovorio mu je Boris Milošević (SDSS).

"Drago mi je da kolega Spajić čita tjednik Novosti. Drago mi je da ga čita, jer osim onog što on ističe, tamo se mogu pročitati zanimljive teme o Srbima, ali ne samo o njima. Vidim da mu osim Novosti najviše smeta troje zastupnika srpske nacionalne manjine", konstatirao je Milošević, nakon čega se Spajić javio za povredu poslovnika:

"Kolega Milošević me ponovo spominje u negativnom kontekstu. Da širim nekakvu mržnju… Ja njega nisam spomenuo niti jednom. ja samo iznosim činjenice. Zašto bi druge nacionalne manjine bile manje vrijedne od njih i zašto srpska manjina ima tri zastupnika", rekao je Spajić.

Podršku Spajiću dao je i Stipo Mlinarić Ćipe (Domovinski pokret) koji je također ustvrdio da ne treba financirati Novosti, dodavši da i on ima problem s time što u Saboru ima troje predstavnika srpske manjine.

"Imam nešto protiv toga da imamo tri predstavnika naroda koji je digao oružje na Hrvatsku. Zašto ne bi i oni imali samo jednog. Imam i problem da pričate o demografiji i starom stanovništvu, dok nam je 15.000 mladih završilo na grobljima. Vi ste digli oružje na Hrvatsku. ne vi osobno, ali SDS (Srpska demokratska stranka) je digao oružje na Republiku Hrvatsku", kazao je Mlinarić.

Zastupnik Možemo Bojan Glavašević izrazio je razočaranje zbog razine rasprave i pozvao kolege zdesna na suzdržanost i izbjegavanje vrijeđanja.

"Treba se usredotočiti na budućnost, a ne na prebrojavanje krvnih zrnaca ili nazivanje nekoga izdajicama. Do kada ćemo se u Hrvatskom saboru nabacivati ovakvim riječima? I to pogotovo kolegi Miloševiću, čiji su članovi obitelji bili civilne žrtve rata i sudjelovali su u obrani Republike Hrvatske. Hajdemo to ne raditi", kazao je.

Glavaševiću je odgovorio Spajić, tvrdeći da ne broji ničija krvna zrnca, ponovivši da sredstva koja se izdvajaju za Novosti treba vratiti u državnu kasu i da on garantira da će taj novac biti vraćen, jer da će on napraviti sve što može da tako bude. "Ako bude trebalo, tjerat ćemo se sto godina, ali bit će vraćen. Nećete pljuvat po državi i gotovo“, zaprijetio je Spajić.

Glavaševiću je odgovorio i Mlinarić.

"Iako ne brojim krvna zrnca, znam tko je izvršio agresiju na Hrvatsku", rekao je i istaknuo, kako kaže, važnost suočavanja s prošlošću. "Kako ćemo se okrenuti budućnosti dok tražimo nestale i mrtve tražimo na smetlištima? Nekorektno je to vikati dok majke i očevi traže svoje sinove.", podvukao je Mlinarić.

Glavašević je opet zatražio prekid prepirke i naglasio da se ne smije zaboraviti prošlost, ali isto tako treba izbjegavati krivnju prebacivati na pojedince koji nisu odgovorni za zločine. "Boris Milošević nije odgovoran za tragedije koje su se dogodile tijekom rata, niti on, niti njegova obitelj", naglasio je.

Ponovno se oglasio i Milošević, ističući da se u procesu traženja nestalih osoba moraju zajednički angažirati svi, bez obzira na nacionalnost kao i da se traže i pripadnici hrvatskog i srpskog naroda. "A kad se pita zašto je u Saboru troje srpskih zastupnika, molio bih zastupnike da pogledaju koliko je, kad je donesen Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina 1991., bilo zastupnika srpske manjine. Bilo ih je 12, danas nas je troje", zaključio je raspravu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više