Novosti

Društvo

Пoдршкa "Нoвoстимa"

Нa трибини кaрлoвaчкoг пoдoдбoрa СKД-a Прoсвjeтa oсуђeни су нaпaди нa нaшe нoвинe и нoвинaрe. Нoвoсти су сврстaнe су у врх хрвaтскoг и рeгиoнaлнoг нoвинaрствa

Large informator podr%c5%a1ka  %c4%87iilica

Sudionici tribine u Karlovcu

"Srpski mediji u Hrvatskoj" je bio naziv tribine u organizaciji karlovačkog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta. Najviše se govorilo o tjedniku Srpskog narodnog vijeća Novosti. Povod za ovu tribinu, kako je objasnio profesor Dragan Grubješić, bili su posljednji napadi na ovaj tjednik i njegovog izdavača.

Osuđeni su napadi na novine i novinare, Novosti su ocijenjene najvišim ocjenama, svrstane su u vrh hrvatskog i regionalnog novinarstva te uspoređene sa nekadašnjim najboljim jugoslavenskim novinama kao i s Feral Tribjunom. Učesnici tribine smatraju da se nikako ne smije dozvoliti ono što Domovinski pokret želi, a to je gašenje Novosti, odnosno prestanak financiranja ovih novina.

Čude se stavu da takozvane "srpske novine" ne bi smjele govoriti o općenitim stvarima i događajima u Hrvatskoj i svijetu. Ako Srbi plaćaju poreze državi onda imaju pravo da nešto dobiju iz budžeta, rečeno je na tribini.

Ustav i Ustavni zakon o pravima pripadnika nacionalnih manjina su tzv. organski zakoni, doneseni dvotrećinskom većinom u Saboru i ne mogu se tek-tako poništavati, a kulturna autonomija manjina je garantirana međunarodnim propisima pa se čini da "domovinci" zapravo ne poznaju ustroj svoje države, međunarodne obaveze i ugovore, jer da ih znaju ne bi sa takvim prijedlozima uopće izlazili.

Rečeno je da bi više prostora u Novostima trebalo posvetiti tzv. "sitnim" događajima s terena, aktivnostima raznih srpskih udruženja, organizacija, manjinskih vijeća i pododbora Prosvjete kojih širom Hrvatske ima više stotina, a svi nešto rade.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više