Novosti

Društvo

Zovku otkaz na HRT-u, a Bačiću nakon Remetinca plaća i zaštita

Unatoč pritiscima, prijetnjama, uvredama, sudskim procesima i klevetama kojima je izložen, Hrvoje Zovko ostao je dosljedan u tome da se opire cenzuri, zalaže za struku i podržava kolegice i kolege, što ga je koštalo otkaza na HRT-u, rečeno je na presici HND-a

Large fair play 2

Branko Mijić, Melisa Skender i Andrea Milat (foto HND/Facebook)

Vrhovni sud je, preinačujući odluku dvaju sudova, potpuno ignorirao ključne okolnosti i iskaze svjedoka na temelju kojih su Općinski sud u Zagrebu i Županijski sud u Rijeci utvrdili da su optužbe zbog kojih je Hrvoje Zovko 2018. godine dobio otkaz bile neistinite.

Zaključili su da je posrijedi narušena komunikacija u opsegu koji ne može biti razlog za izvanredni otkaz, a narušena komunikacija prije je pravilo nego izuzetak na HRT-u što su potvrdili iskazi svjedoka, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva na kojoj je još jednom naglašeno zašto HND smatra pogrešnom odluku Vrhovnog suda, koji je pod predsjedanjem Đure Sesse nezakoniti otkaz predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku učinio – zakonitim.

Kako je u uvodu kazala glavna tajnica HND-a Melisa Skender, a prenosi portal HND-a, Vrhovni sud je verbalni sukob Zovka i urednice IMS-a HRT-a Katarine Periše Čakarun proglasio napadom na čast i ugled HRT-a.

- Istodobno na HRT-u i dalje bezbrižno sjedi i prima plaću smijenjeni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, Uskokov optuženik zbog sumnje na kazneno djelo davanja mita i trgovanja utjecajem. Upravo je u Bačićevu mandatu i počela hajka na Zovka jer čovjek je mahnito dizao tužbe – njih čak 36 protiv novinara i medija – jer „štete ugledu HRT-a“. Zbog toga je, uostalom, Bačića 2021. godine CASE, koalicija nevladinih organizacija protiv SLAPP-a, proglasila najvećim europskim ovisnikom o tužbama. HRT nije razmišljao o svojem ugledu i časti kada je Bačića zaštitio nakon izlaska iz Remetinca, dok su Hrvoje Zovko i njegova odvjetnica Vanja Jurić od ožujka 2019. do rujna 2022. godine imali zbog HRT-a 52 ročišta! Što je to nego maltretiranje jednog čovjeka i njegove obitelji - istaknula je Skender i dodala da je Vrhovni sud potpuno ignorirao ključne okolnosti i iskaze svjedoka na temelju kojih su Općinski i Županijski sud utvrdili da su optužbe zbog kojih je Zovko 2018. dobio otkaz bile neistinite.

Istaknula je da unatoč takvim pritiscima HND neće šutjeti, niti će promijeniti pravac ili predsjednika, neovisno o presudi Vrhovnog suda i činjenici da je Zovko ostao bez prihoda te dodala kako se na ovome neće stati, jer će se ići s Ustavnom tužbom uz podršku HND-a, a ako treba, i do Europskog suda za ljudska prava s obzirom na to da nije riječ samo o osobi, pa čak ni o funkciji predsjednika HND-a, nego naprosto o zaštiti slobode govora.

Predsjedavajuća Središnjeg odbora HND-a Andrea Milat kazala je kako je posrijedi odmazda HRT-a prema predsjedniku HND-a i uredniku javne televizije.

- Unatoč svim pritiscima, prijetnjama, uvredama, sudskim procesima i klevetama kojima je izložen svih ovih godina, Hrvoje Zovko ostao je dosljedan u tome da se kao novinar i u svojstvu predsjednika HND-a opire cenzuri, zalaže za struku i daje bezrezervnu podršku kolegicama i kolegama u najtežim situacijama. To je pokazao i recentno, neustrašivo se izloživši u nastojanjima HND-a da upozori javnost na opasnosti Lex AP-a i dajući podršku tjedniku Novosti u najnovijem slučaju, koji je na neupitnoj meti žestokih političkih napada. No nismo se ovdje okupili da bismo branili jednog čovjeka, jednog urednika, pa čak ni vlastitog predsjednika. Hrvoje Zovko u ovom sukobu nije pojedinac, on je samo utjelovljenje onoga što novinari mogu i trebaju biti - istaknula je Milat i dodala kako je zapravo riječ o političkim porukama i sveobuhvatnoj desnoj hegemoniji i jasno poslanoj poruci: ili ćeš ići niz dlaku ili te biti neće.

- HRT se nije žalio na njega dok nije postao predsjednikom HND-a. Isto tako želimo reći da bi bilo koji drugi predsjednik HND-a dobio isti tretman – dokle god taj predsjednik stoji glasno i jasno na strani medijskih sloboda, slobode izražavanja i Ustavom zagarantiranih progresivnih vrijednosti. Na kraju, nužno je kontekstualizirati i ovu borbu s obzirom na ofenzivu na manjinski tjednik Novosti, ali i brojne druge prijetnje svim našim kolegama. Također apeliramo na baš sve kolege da sve zaprimljene prijetnje i uvrede proslijede HND-u. Mi smo zaista ovdje da vas štitimo, a posla ima toliko da bi policija – s obzirom na vrijeme provedeno na zapisivanju svih prijetnji upućenih prema nama – uskoro mogla ostaviti pokojeg dežurnog policajca u ovoj zgradi, čisto da se uštedi na benzinu na relaciji policija – HND - zaključila je Milat i primijetila da nema javne televizije na konferenciji koja je sazvana zbog djelovanja upravo te javne televizije.

Član Izvršnog odbora HND-a Branko Mijić podsjetio je da se današnja konferencija za novinare poklopila sa zasjedanjem suda u Londonu, koji će danas odlučiti o sudbini progonjenog Juliana Assangea, a ta dva slučaja suštinski se uopće ne razlikuju. Ishodište u ova oba progona i Assangea i Zovka je to što su oni govorili istinu i smatrali da javnost ima pravo znati o svemu što se zbiva.

Mijić se upitao gdje su sada svi ti profesori prava i ustavnopravni stručnjaci koji su bili vrlo glasni u protekloj predizbornoj kampanji da upozore suca Vrhovnog suda, koji je bio i predsjednik tog suda i predsjednik strukovne organizacije, Đuru Sessu kako je u presudi koju je donio vjerojatno prvi put u pravosudnoj praksi poništio i prvostupanjsku odluku Općinskog suda u Zagrebu i drugostupanjsku odluku Županijskog suda u Rijeci te na taj način izravno uručio otkaz Hrvoju Zovku zbog nepostojećeg delikta te u kojoj je napisao kako je „digao galamu i lupao šakom pred svojim poslodavcem“.

- Ovakvom je presudom definitivno potvrđeno da je u ovoj državi bezakonje ozakonjeno i pokazuje da u njoj nismo svi ravnopravni. Postoje oni koji se zovu „elitom“ i koje zakoni i Ustav štite i postojimo mi ostali, koji će zato što je netko rekao preglasnu riječ nadređenoj urednici dobiti otkaz, i to s mjesta autoriteta Vrhovnog suda - kazao je Mijić i zaključio da će se ono što se danas događa Hrvoju Zovku sutra događati svim novinarima u našoj zemlji.

Više pročitajte na portalu HND-a.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više