Novosti

Manjinski zastupnik

HRT izgleda kao upropašteno socijalističko poduzeće

Nije Kazimir Bačić kriv što se našao na toj poziciji. Krivi su oni koji tamo rade i krivi smo mi koji smo ga birali. To vrijedi i za mene i zato ni ja, a ni moj Klub, neće podržati sljedećeg koji bude biran, ako ne budemo imali jasan program, jasan profil čovjeka i jasnu strukturu novog rukovodstva HRT-a, kazao je Pupovac

Large sabor odbor patrik macek

Sjednica saborskog Odbora za medije (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Nakon što je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jednoglasno predložio razrješenje Kazimira Bačića s funkcije glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije i većinom glasova za vršitelja dužnosti predložio njegovog dosadašnjeg zamjenika Renata Kunića, o tom pitanju raspravljalo se i na plenarnoj sjednici. Oporba u Saboru bila je protiv toga da za Bačićevog nasljednika bude izabrana osoba iz njegovog bliskog kruga, poput Kunića. Bivši ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić je zbog sumnje na korupciju nedavno uhapšen u akciji USKOK-a. Sumnjiči ga se da je trgovao utjecajem i nosio mito od 50.000 eura bivšem gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, koji je zauzvrat poduzetniku Milanu Lončariću trebao omogućiti građevinski projekt "Vrtovi svjetla" na prostoru bivše Tvornice električnih žarulja i legalizirati mu dogradnju na objektu u Radićevoj ulici u centru Zagreba. Pretpostavlja se da je u ovoj aferi Bačić nagrađen stanom.

SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac, ocijenio je u Saboru da se HRT kao javni servis nalazi više u prošlosti, nego što ide ka budućnosti. Ustanovio je da uočava propadanje televizije te ne vidi modernizaciju, već samo bitku oko plijena.

- Bitku vode crkva, tajne službe, političke stranke i sitni mešetari. To nije javni servis, to je plijen za različite interese. Kako tehnološki, programski i obrazovno osuvremeniti HRT? Kako učiniti da novinarska profesija drži do sebe, da ima znanje i vještine, da ne prolazi kurseve, nego ozbiljno obrazovanje? Toga nažalost nema. Čast iznimkama, pojedinim programima i emisijama, ali to ne čini HRT ozbiljnom televizijom - ocijenio je Pupovac.

Osim toga, rekao je, zna se da ni financijsko stanje na HRT-u nije dobro, a ne zna se kako se troši novac. On smatra da se modernizacija ne može provesti dok se vode bitke oko toga tko će biti na kojoj poziciji.

- Nije Kazimir Bačić kriv što se našao na toj poziciji. Krivi su oni koji tamo rade i krivi smo mi koji smo ga birali. To vrijedi i za mene i zato ni ja, a ni moj Klub, neće podržati sljedećeg koji bude biran, ako ne budemo imali jasan program, jasan profil čovjeka i jasnu strukturu novog rukovodstva HRT-a. Ne radi se samo o ovom čovjeku koji je u ovom slučaju posrnuo, radi se naprosto o nomenklaturi koja je nefunkcionalna i neproduktivna. Nemam ništa protiv socijalizma, ali HRT izgleda kao upropašteno socijalističko poduzeće. Trideset godina upropaštavanja nije transformirano ni u što bolje, nego se stalno urušava. To treba mijenjati - rekao je Pupovac. Dodao je da mu je žao što njegove riječi slušaju i oni koji drže do svog posla. Kazao je da su oni koji utječu na funkcioniranje javnog servisa i dalje tamo te da su oni zapravo veći problem za HRT, nego Kazimir Bačić koji je sada prošlost.

- Zahvaljujući njihovim unutrašnjim pogađanjima i nagađanjima takav čovjek je mogao doći na mjesto ravnatelja. On ni o financijama, ni o programu nije imao dovoljno znanja. Nije imao ni dovoljno moralno-unutrašnje odgovornosti. Ako hoćemo HRT sačuvati kao javni servis onda se moramo posvetiti ne samo raspisivanju natječaja, iako je to neophodno. Potrebno je promijeniti veći broj ljudi koji sudjeluju u oblikovanju onoga što jeste HRT, poslovno, programski i tehnološki i u smislu razvoja javnoga servisa - objasnio je Pupovac.

Smatra da većina javnih servisa u regiji izgledaju bolje nego što izgleda HRT. Naglasio je da zastupnici u Saboru trebaju razmisliti da li imaju snage svojim političkim odlukama transformirati HRT.

- Agoniju kroz koju taj medij prolazi nitko od nas ne bi trebao podržavati. Znam niz premijera koji su htjeli uništiti HRT, uključujući i onog koji danas govori o Yutelu, pogodujući privatnim interesima - rekao je Pupovac, misleći na aktualnog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Zaključno je kazao da će Klub SDSS-a podržati zaključke Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. No dodao je da će o svemu drugom skrupulozno sudjelovati u raspravi te višestruko razmisliti što će podržati.

- Još jednu odluku koja će voditi u pravcu urušavanja javnog servisa sasvim sigurno nećemo podržati - zaključio je Milorad Pupovac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više