Novosti

Politika

I SEEMO oštro osuđuje najavu gašenja Novosti

Najavom gašenja Novosti flagrantno se krše načela slobode medija i prava manjina. To je pokušaj ušutkavanja kritičkih glasova te uvreda za temeljne vrijednosti slobodnog i demokratskog društva, stoji u saopćenju europske novinarske mreže SEEMO

Large novosti foto

Nakon Hrvatskog novinarskog društva i Europske federacije novinara, South East Europe Media Organisation (SEEMO) također je oštro osudio najavu Domovinskog pokreta da će nova hrvatska vlada ukinuti financiranje tjednika Novosti.

SEEMO ističe da su Novosti vitalno glasilo koje predstavlja srpsku manjinu, ali i liberalni glas. "Ovakvim postupcima flagrantno se krše načela slobode medija i prava manjina. Pokušaj ušutkavanja kritičkih glasova uvreda su za temeljne vrijednosti slobodnog i demokratskog društva", stoji u saopćenju koje prenosimo u cijelosti:

"Dana 8. svibnja 2024. čelnik krajnje desne političke stranke u Hrvatskoj izjavio je da će njegova stranka podržati novu vladinu koaliciju predvođenu konzervativnim premijerom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrejem Plenkovićem samo ako prestane financiranje tjednika Novosti.

Novosti, koje izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV), predstavljaju srpsku manjinu u Hrvatskoj, a financira ih Savjet za nacionalne manjine u okviru Programa kulturne autonomije manjina.

Kritizirao je urednički stav Novosti, optužujući ih za navodni udar na temelje države i korištenje zaštite manjina za političke ciljeve. Taj je potez izazvao zabrinutost novinarskih udruga, a osudilo ga je i Hrvatsko novinarsko društvo.

South East Europe Media Organisation (SEEMO) oštro osuđuje ovu inicijativu jedne političke stranke u Hrvatskoj. Novosti su vitalno glasilo koje predstavlja srpsku manjinu, ali i liberalni glas. Ovakvim postupcima flagrantno se krše načela slobode medija i prava manjina. Pokušaj ušutkavanja kritičkih glasova uvreda su za temeljne vrijednosti slobodnog i demokratskog društva.

SEEMO je regionalna nevladina, neprofitna mreža urednika, medijskih rukovoditelja i vodećih novinara u jugoistočnoj, južnoj, istočnoj i srednjoj Europi. Članice SEEMO-a su u Albaniji, Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Cipru, Češkoj Republici, Estoniji, Gruziji, Grčkoj, Mađarskoj, Kazahstanu, Kosovu, Kirgistanu, Latviji, Litvi, Malti, Moldaviji (s teritorijem Pridnjestrovlja), Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Turskoj, Ukrajini i Uzbekistanu. Austrija, Italija, Vatikan i San Marino imaju poseban status u SEEMO-u. SEEMO ima više od 3000 pojedinačnih članova te pojedine medije."

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više