Novosti

Društvo

Evropa uz Novosti

Nakon diskriminacijskih poruka iz DP-a prema Novostima, Evropska federacija novinara poslala je na 320 tisuća adresa novinara iz 45 država svijeta upozorenje zbog ozbiljnog ugrožavanja medijskih sloboda i pritiska države na jedan medij

Large novosti no pasaran

Nakon prošlotjedne izjave predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave da su u pregovorima za sklapanje parlamentarne većine s HDZ-om dobili i "državna jamstva da se više neće sufinancirati izdavanje lista Novosti", Evropska federacija novinara (EFJ) u srijedu je, na adrese više od 320 tisuća novinara iz 45 država svijeta, poslala upozorenje zbog ozbiljnog ugrožavanja medijskih sloboda i očitog pritiska države na jedan medij.

EFJ je 10. svibnja na svojim stranicama objavio i službeno saopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Evropska federacija novinara pridružuje se svojim hrvatskim partnerima, Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH), u osudi zahtjeva ekstremno desne političke stranke Domovinski pokret da se ukine javno financiranje tjednika Novosti, koje izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV), organizacija koja predstavlja srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Na konferenciji za novinare, održanoj u Šibeniku 8. svibnja 2024., vođa ekstremno desnog Domovinskog pokreta, Ivan Penava, izjavio je da će njegova stranka podržati koaliciju za sastav nove Vlade predvođene konzervativnom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) premijera Andreja Plenkovića, samo ako obustavi financiranje tjednika Novosti. Njegov je stav da jedini tiskani medij srpske manjine 'predstavlja napad na temelje države i iznošenje političkih stavova pod krinkom zaštite manjina".

Novosti financira javno tijelo Savjeta za nacionalne manjine u okviru Programa kulturne autonomije manjina, a izdaje Srpsko narodno vijeće i jedno su od najuglednijih izdanja u zemlji, poznato po svojim istraživačkim tekstovima.

"Sama ideja da se ukidanje jednog medijskog izdanja postavi kao uvjet za zaključenje koalicijskog sporazuma skandalozna je i neprihvatljiva", rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. "Financiranje Novosti, kao i niza novina i časopisa nacionalnih manjina u Hrvatskoj, propisano je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Ugrožavanje Novosti stoga je ugrožavanje ustavom zajamčenih prava manjinske zajednice."

"Ucjena oko financiranja Novosti napad je na medijski pluralizam i prava manjina", izjavila je predsjednica EFJ-a Maja Sever. "Ako koalicijska vlada ratificira taj sporazum, to znači da će Vlada RH bez oklijevanja zaključiti koalicijski sporazum koji narušava vladavinu prava i Ustav. To je krajnje ozbiljno", stoji u saopćenju EFJ-a.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više