Novosti

Politika

Savjet donio odluku o podjeli novca manjinama

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, kojem uskoro ističe mandat, kazao je da su ovogodišnja proračunska sredstva za kulturnu autonomiju nacionalnih manjina viša za 20,6 posto u odnosu na lani, što je posljedica sve kvalitetnijih programa koji se prijavljuju

Savjet za nacionalne manjine u četvrtak je za programe kulturne autonomije udruga i ustanova nacionalnih manjina dodijelio ukupno 7,8 milijuna eura, što je 20,6 posto više nego prošle godine. Cijeli proračun za nacionalne manjine u 2023. godini iznosi nešto više od osam milijuna eura.

U ovogodišnje povećanje uračunata je ne samo inflacija, nego i razvoj civilnog društva, odnosno povećanje broja udruga i programa koje su podnijele veći broj zahtjeva za dodjelu sredstava.

Od 19 nacionalnih zajednica za svoje programe kulturne autonomije najviše su dobili Srbi – 2,1 milijun eura. Zajedničko veće opština Vukovar za sve programe udruženja u svom sastavu dobilo je ukupno 188 tisuća eura, dok je SKD "Prosvjeta" za svoje kategorije aktivnosti, od izdavaštva i informiranja do manifestacija i kulturnog amaterizma, dobila 932 tisuća eura.

Srpskom narodnom vijeću Savjet je dodijelio 767,8 tisuća eura, od čega 600 hiljada eura za tjednik Novosti, 107,8 tisuća za Arhiv Srba u Hrvatskoj, 11,8 tisuća za izdavanje knjiga, kao i sredstva za brojne komemoracije i obilježavanja godišnjica iz antifašističke borbe.

Srpski demokratski forum dobio je za podlistak "Nada" 30 tisuća eura, dok je za "Privrednik" izdvojeno 64 tisuća eura, od čega 44 tisuće eura za podlistak. Čuvari srpskog identiteta iz Vukovara dobili su 17 tisuća eura, SKUDD Đurđevdan iz Drežnice 23 tisuće eura, SKUD Jovan Lazić iz Belog Manastira 18,6 tisuća eura, udruge srpske nacionalne zajednice Uranak iz Varaždina pet tisuća eura, udruga Žene kosovske doline iz Riđana četiri tisuće eura te Srpski kulturni centar iz Vukovara devet tisuća eura.

Za svoje programe Talijani su dobili 1,41 milijun eura, Mađari nešto preko milijuna, Česi 678 tisuća eura, Bošnjaci 440 tisuća, Slovaci 305 tisuće … i tako do Bugara sa 24,2 tisuće eura i Rumunja sa 7 tisuća eura.

Za ostvarivanje kulturne autonomije romske nacionalne manjine odobreno je 188,5 tisuća eura koji će se alocirati u gradnju društvenih domova. Prema bilateralnom ugovor predviđena su sredstva za aktivnosti talijanske i mađarske nacionalne manjine.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer podsjetio je da visina sredstava za kulturnu autonomiju ne ovisi od brojnosti te manjine, nego o programima.

- Savjet za nacionalne manjine bio je u specifičnoj poziciji jer je Vlada RH prepoznala sve potrebe udruga i ustanova nacionalnih manjina. Osim toga, razvilo se i civilno društvo, a programi manjinskih udruga su na evropskoj razini – kazao je Tolnauer.

Komentirajući kraj mandata, koji ovom sazivu SNM-a ističe 18. aprila, rekao je da od novih članova očekuje da održe ono što se do sada uspjelo, a to je da je Savjet sastavni dio društvenog života Hrvatske, pa čak i jedan od brendova.

- Mog nasljednika i članove Savjeta čeka dosta posla u održavanju i jačanju dostignutih standarda, a jedna od stvari je da bi ono što se dešava na terenu i u životu trebalo prilagoditi Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, koji daje visoku razinu prava - istaknuo je Tolnauer.

Zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics naglasio je da su u proteklih nekoliko godina drastično povećana sredstava koje su dobile nacionalne manjine s manje pripadnika, što je znak da Vlada podržava programe, dok je zastupnik Talijana Furio Radin priznao da prije 20 godina, u početku rada Savjeta, nije vjerovao da će se manjine moći dogovoriti oko raspodjela sredstava, ali da su to njihovi predstavnici ipak uspjeli.

Tolnauer je pozvao pripadnike nacionalnih manjina da iziđu na manjinske izbore zakazane za 7. maj.

- Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina su savjetodavni, ali i sastavni dio lokalne i regionalne samouprave, a veliki odaziv značajan je za njihov rad u korist nacionalnih manjina, lokalnih samouprava i cijele Hrvatske - zaključio je Tolnauer na kraju mandata.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više