Novosti

Kultura

СKД "Прoсвjeтa" oбиљeжилa Свeтoг Сaву

"Прoсвjeтa" сe бaви прoгрaмимa кojи су вaжни зa будућнoст нaшe зajeдницe с нaглaскoм нa oбрaзoвaњe учeникa. Изa нaс je билa тeшкa гoдинa. Ушли смo у oву кoja нeћe бити мaњe тeшкa, aли сe нaдaмo дa ћe бити бoљe, рeкao je пoтпрeдсjeдник "Прoсвjeтe" Синишa Taтaлoвић

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", krovna kulturna institucija Srba u Hrvatskoj, nizom događaja obilježava svoju slavu – Svetog Savu. U prisustvu predstavnika srpske zajednice u prostorijama "Prosvjete" 27. januara arhimandrit Danilo Ljubotina osveštao je slavski kolač.

- Srbi su, kao i svi Sloveni, prije Svetog Save vjerovali u razne bogove, iako ih je dio bio i kršten. Sveti Sava je kao čovjek s velikim umom i osjećajem za kozmičke probleme

osjetio potrebu kulture njegovog doba i vremena, zamonašio se i opredijelio se za jedinstvo našeg naroda oko duhovnih vrijednosti i duhovnog ujedinjenja. Kultura postoji i danas nakon Svetog Save, iako su neki krenuli i pogrešnim pravcem jer nema kulture bez duhovnosti - naglasio je arhimandrit.

Ukazao je na potrebu suradnje i međusobne podrške SPC-a i "Prosvjete" u složenim vremenima.

– Svaki dan nas je sve manje, godišnje u parohiji sahranimo do 150 vjernika, krstimo od 10 do 15, a nema ni jednog vjenčanja. Zato je "Prosvjeta" ta koja i dalje mora da pokaže elastičnost i prodor duha i kvalitete u očuvanju identiteta - zaključio je o. Danilo.

"Prosvjeta" se bavi programima koji su važni za budućnost naše zajednice – školom i obrazovanjem učenika u osnovnim i srednjim školama. Iza nas je bila teška godina. Ušli smo u ovu koja neće biti manje teška, ali se nadamo da će biti bolje - rekao je potpredsjednik "Prosvjete" Siniša Tatalović.

- Savjet za nacionalne manjine i manjinski zastupnici trude se da sačuvaju tradiciju koju neki pokušavaju zaboraviti i izbrisati ulogu koju su Srbi imali u povijesti ove zemlje. Zato treba zahvaliti ljudima iz "Prosvjete" koji čuvaju i održavaju tradicije kojima će Savjet i dalje davati podršku - rekao je predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer.

Događaju su prisustvovali rukovodioci i aktivisti "Prosvjete" na čelu s predsjednikom Milom Radovićem, Saša Milošević i Andrea Vukelić iz SNV-a, Dejan Jović i Čedomir Višnjić, te predsjednik SPD-a "Privrednik" Nikola Lunić.

U subotu, 28. januara, u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog bit će održana centralna akademija "Prosvjete" na kojoj će nastupiti braća Teofilovići i Divna Ljubojević te biti podijeljene nagrade i priznanja "Prosvjete" za prošlu godinu.

U petak su održane brojne liturgije po pravoslavnim crkvama, a svečane akademije u brojnim pododborima "Prosvjete" organiziraju se tokom vikenda.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više