Novosti

Kultura

Maњинe у Хрвaтскoj

Пoвoд зa прoширeнo издaњe књигe Синишe Taтaлoвићa, кoja je прeдстaвљeнa у Бaрaњскoj српскoj кући у Бeлoм Maнaстиру, билo je oбeлeжaвaњe тридeсeтe гoдишњицe oд дoнoшeњa Устaвнoг зaкoнa o прaвимa нaциoнaлних мaњинa

Large .informator manjine    %c4%87irilica

Promocija u Belome Manastiru

Srpsko kulturno društvo Prosveta pododbor Beli Manastir i Veće srpske nacionalne manjine Grada Belog Manastira organizovali su u Baranjskoj srpskoj kući promociju knjige "Nacionalne manjine u Hrvatskoj (politika, obrazovanje i kultura)" autora prof. dr. sc. Siniše Tatalovića, redovnog profesora u trajnom zvanju na Fakultetu političkih nauka Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon prve koja je održana u Beogradu, to je bila druga promocija i prva u Hrvatskoj. Knjiga je izašla u izdanju SKD Prosveta i financijsku pomoć Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. To je drugo dopunjeno i prošireno izdanje, a prvo je objavljeno u izdanju STINA-e iz Splita 2005. godine, te na engleskom jeziku 2008. godine.

Povod za prošireno izdanje bilo je obeležavanje tridesete godišnjice od donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. U knjizi se obrađuju historijski i savremeni aspekti ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Posebno su obrađena pitanja obrazovanja na njihovom jeziku i pismu, pravo na službenu upotrebu jezika i pisma te učešće nacionalnih manjina u procesima odlučivanja. Poseban deo knjige autor je posvetio demografskoj analizi te delovanju organizacija i ustanova nacionalnih manjina.

Knjiga sadrži velik broj priloga koji se odnose na najznačajnije zakone i dokumente o pravima nacionalnih manjina koji će biti vrlo korisni Većima i predstavnicima nacionalnih manjina. Tatalović je bio prvi potpredsednik Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske te savetnik predsednicima Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću. Redovni je profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, i gostujući na Fakultetu političkih nauka u Beogradu te potpredsednik SKD Prosveta iz Zagreba. Jedan je od najaktivnijih predstavnika javnog života Srba u Hrvatskoj.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više