Novosti

Društvo

Брojeви и мaњинe

Нaциoнaлнe мaњинe су 1991. гoдинe чинилe 23 oдстo, дoк je дaнaс њихoв удeo у укупнoм брojу стaнoвникa у Хрвaтскoj пeт oдстo, пoдсeтиo je Синишa Taтaлoвић у ЗВO-у нa прoмoциjи дoпуњeнoг издaњa свoje књигe

Large tatalovi%c4%87 1

Promocija knjige Siniše Tatalovića

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Siniša Tatalović održao je u ZVO-u promociju knjige Nacionalne manjine u Hrvatskoj (politika, obrazovanje i kultura), čiji je izdavač SKD Prosvjeta. Reč je o dopunjenom izdanju knjige iz 2005. godine. U knjizi se bavi nacionalnim istorijskom perspektivom i savremenim položajem manjina, a poseban naglasak stavljen je na pitanja politike, obrazovanja i kulture.

- Knjiga je 2025. godine bila analiza okvira za zaštitu nacionalnih manjina, koji je oblikovan nakon donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Tada smo imali samo okvir, a nismo imali sliku - rekao je autor dodajući da je dopunjeno izdanje trebalo da pokaže i sliku, odnosno kako izgleda manjinska politika u praksi. Ona je analiza Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i drugih zakona kojima su garantovana prava manjina, prvenstveno u političkom životu, obrazovnom sistemu te širokoj lepezi kulturnih prava.

- Kada govorimo samo o politici, tu je napravljena analiza svih izbora iz perspektive nacionalnih manjina, kako za Hrvatski sabor, tako za lokalne i manjinske izbore. Detaljno je napravljena i analiza za školstvo, odnosno obrazovni ciklus nacionalnih manjina.

- Mi sada imamo dobar normativni okvir i pozitivnu praksu provođenja manjinskih prava, ali imamo sve manje manjina - istakao je Tatalović podsetivši da je došlo do drastične promene etničke strukture u Hrvatskoj. Podsetio je da su manjine 1991. godine činile 23 odsto, dok je danas njihov udeo u ukupnom broju stanovnika 5 odsto, s tim da je manjinska populacija, u proseku deset godina starija od većinskog naroda. Jedan od zaključaka u knjizi je da nije dobro vezati prava manjina uz brojeve, odnosno brojevi ne bi trebali da utiču na prava koja su manjine stekle u nekom vremenu.

- Smanjene broja pripadnika manjina nije samo rezultat njihove volje, nego je uslovljen različitim okolnostima života u sredinama gde one obitavaju - mišljenje je profesora političkih nauka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više