Novosti

Kultura

Рускa рaскoш зa Дaн жeнa

Излoжбу "Прoљeтнo буђeњe" у Срeдишњoj библиoтeци Србa у Хрвaтскoj oргaнизирaлa je удругa рускe нaциoнaлнe мaњинe Сaрус

Large rusi 8 3 16

Sudionice izložbe s predsjednikom Savjeta Tiborom Vargom (foto Nenad Jovanović)

Međunarodni dan žena u Zagrebu obilježen je i izložbom "Proljetno buđenje" koju je u Središnjoj biblioteci Srba u Hrvatskoj organizirala udruga ruske nacionalne manjine Sarus. Na izložbi, drugoj ovakvog tipa, Larisa Kralj izložila je portrete rađene u ulju na platnu, kao i slike cvijeća te pejsaže rađane tehnikom akvarela, a predstavljen je i umjetnički nakit Olge Gladoić.

Osim slika, izloženi su i oslikani primjerci odjeće kao primjer ručnog rada - rekla nam je predsjednica Sarusa Katarina Todorcev Hlača, podsjetivši da je prošla izložba s kombinacijom slika i nakita polučila veliki interes te da je dio radova prodan.

- Zanimljivo je da u Hrvatskoj malo ljudi slika tehnikom akvarela, pa u HDLU nema sekcije akvarelista, za razliku od Srbije ili Italije gdje postoje sekcije akvarelista koje nastupaju zajedno - kazala je i istaknula simboličnu važnost da se izložba održava 8. marta koji je u Rusiji praznik i neradni dan.

- Mi smo jako daleko od našeg prvog doma, a drugi smo našli u Hrvatskoj. Zahvalni smo svima koji su nas primili i koji nas podržavaju - istaknula je.

Voditeljica biblioteke Snježana Čiča izrazila je zadovoljstvo nastavkom suradnje sa Sarusom.

- Drago mi je da možemo surađivati na način koji je i najljepši - prikazivanjem radova ruskih umjetnica. Počeli smo prošle godine i nadam se da ćemo i dalje nastaviti - kazala je Čiča.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Tibor Varga podsjetio je na ulogu Savjeta u praćenju i poboljšavanju rada udruga sve 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj.

- Jedan od oblika manjinske tradicije i kulture je i ova izložba. Drago mi je da Savjet može financirati konkretne programe. Lani je, primjerice, pomogao održavanje preko 1.300 programa kulturne autonomije - kazao je Varga i najavio da je za ovu godinu osigurano više sredstava, ali i da se radi na uspostavljanju novih kriterija ta raspodjelu. Zahvalio je Prosvjeti s kojom postoji odlična suradnja, te podršci i ustupanju prostora za održavanje događaja drugih nacionalnih manjina.

Za muzički dio programa pobrinule su se Elizabeta Adžaga Merčep sviranjem na klaviru, Nelija Mišić na gitari te zbor Slavjanka pod vodstvom Tatjane Mikolai koji čine Ruskinje iz svih krajeva zemlje i čiji je ovo bio prvi nastup.

Podsjetimo da je Larisa Kralj završila likovnu školu u Sankt-Petersburgu i tečaj u LIKUM-u,

svoje radove počela je izlagati 1988., a u Hrvatskoj od 1991. godine. Samostalno je izlagala dvadesetak puta i učestvovala na mnogobrojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Rusiji, Kanadi i Francuskoj. Olga Gladoić je rođena je u Zaporožju, od svoje 20. godine živi Moskvi, a u Hrvatsku se doselila 1998. Pletenje perlama joj je strast otkad je ugledala bakino uskršnje jaje opleteno mrežom od perlica. Izložba je otvorena do 2. aprila 2024. godine.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više