Novosti

Kronika

Дjeцa и књижeвнoст

Цeнтрaлнa библиoтeкa СKД-a "Прoсвjeтa" oргaнизирaлa je књижeвнe рaдиoницe и сусрeт с пoзнaтим писцeм зa дjeцу Дejaнoм Aлeксићeм. Рaдиoницe су oвих дaнa oдржaнe у Вojнићу, Вргинмoсту, Jaбукoвцу, Зaгрeбу, Majи кoд Глинe и Toпускoм

Large 6

Dejan Aleksić s djecom na jednoj od radionica

U okviru programa "Djeca stvaraju književnost", Centralna biblioteka SKD-a "Prosvjeta" organizirala je književne radionice i susret s poznatim piscem za djecu Dejanom Aleksićem. Radionice su ovih dana održane u Vojniću, Vrginmostu, Jabukovcu, Zagrebu, Maji kod Gline i Topuskom. Kako nam je rekla voditeljica biblioteke Snježana Čiča, djeca su bila vrlo zainteresirana i voljna učestvovati u njima. "Djeca stvaraju književnost" jedan je od 93 programa koje je odobrilo Ministarstvo kulture i medija RH za poticanje razvoja publike u kulturi.

- Namijenili smo ga djeci, pripadnicima srpske nacionalne zajednice u općinama Vojnić, Gvozd, Topusko, Glina i Petrinja - kaže nam Čiča, ističući da se program odvija u suradnji s učiteljima koji u navedenim mjestima drže nastavu srpskog jezika i kulture.

- Doveli smo Dejana Aleksića, značajnog pisca srpske književnosti, kako bi dao početnu ideju o čemu bi djeca mogla pisati. Nakon toga na časovima srpskog djeca bi pisala svoje književne radove, prvenstveno pjesme, na što bi ih poticali učitelji. Ti će radovi biti objavljeni u publikaciji - naglašava Čiča.

- U Zagrebu smo na susret doveli djecu koja uče nastavu po modelu C. Susreti su bili zanimljivi; djeca jednostavno nisu htjela otići kad su radionice završile – objasnila je. Za dojmove smo pitali i Aleksića za kojeg su takva gostovanja vrlo česta praksa.

- Kao pisac za decu volim susrete sa svojom mladom čitalačkom publikom. Uveren sam da knjiga može živeti u svakodnevnoj praksi i životu dece, bez obzira što su danas sve izloženija uticaju savremenih tehnoloških sredstava. Deca su bila odlična publika, a ovo su programi gde pokušavam decu ubediti da pisac može biti zanimljiv i danas. Kako su programi interaktivni, kad završe, deca imaju utisak da su ih napravila sa mnom i da nisu samo konzumenti nego da su učestvovala u stvaranju jednog lepog događanja – kaže Aleksić.

Dejan Aleksić je objavio deset pjesničkih, jednu knjigu drama i preko dvadeset knjiga za djecu te je dobitnik brojnih značajnijih književnih nagrada za poeziju. Kao autor je zastupljen u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu u Srbiji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više