Novosti

Kronika

Oпрaвдaнa oбнoвa

Maгиja бoгaтe истoриjскe бaштинe кoмплeксa двoрaцa Tиквeш, смeштeних у шуми Koпaчкoг ритa, вeћ je привуклa прeкo хиљaду пoсeтилaцa

Large tikve%c5%a1 8 %c4%86irilica

Rezidencijalno lovačko sedište u novom ruhu (foto Magdalena Jelečević)

Predviđanje da će obnova dvoraca u Tikvešu biti značajna za daljnji razvoj turizma Osječko-baranjske županije i da će privlačiti veliki broj posetilaca na područje Kopačkog rita i Osječko-baranjske županije, pokazalo se tačnim već nakon mesec dana.

Nakon četiri godine okončan je veliki projekt rekonstrukcije Starog i Novog dvorca, kao i aneksa Novog dvorca koji su oživeli kao Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš. Reč je o projektu Javne ustanove Park prirode Kopački rit vrednom 61 milion kuna, od kojih je iz EU fondova osigurano 43 miliona kuna. Ukupno su obnovljena tri objekta.

Kroz Prezentacijsko-edukacijski centar posetioci se upoznaju s prirodnom i istorijskom baštinom. Nekad je dvorac bio rezidencijalno lovačko sedište zatvorenog tipa za vladare i njihove goste, a sada se koristi za zaštitu prirode i promociju zaštićenog područja.

Magija bogate istorijske baštine kompleksa dvoraca Tikveš, smeštenih u šumi Kopačkog rita, već je privukla preko hiljadu posetilaca. Podatak je to koji može iznenaditi samo one koji ne znaju da još od dinastije Habsburg, austrijskog cara Franje Josipa Prvog i posljednjeg njemačkog cara Vilima II. preko kraljevske porodice Karađorđević do Josipa Broza Tita, nijedna vladarska porodica, odnosno politička elita unazad 120 godina, nije odolela uživanju u blagodatima ovog kraja.

U drugoj sobi na popisu onih koji su boravili u ovom mondenom lovištu, a koje je Tito ugošćavao, bili su Nikita Hruščov, Leonid Brežnjev, Nikolaj Čaušesku, Janoš Kadar, Erich Hoenecker, iranski princ Abdul Reza Pahlavi, nepalski kralj Mahendra i mnogi drugi. Dvorci u Tikvešu kriju brojne priče, a mnogim savremenicima još uvek je u svežem sećanju ona iz polovine aprila 1991. godine kada su se u Tikvešu sastali Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

Prema rečima zaposlenika Javne ustanove Park prirode Kopački rit, upravo je ta istorijska baština najzanimljivija nešto starijoj generaciji dok je Centar za interpretaciju prirode zanimljiviji mladima jer su primenom najmodernije tehnologije, eksponati koji govore o prirodnoj baštini Kopačkog rita postavljeni kao interaktivni. Projekt obnove dvoraca u Tikvešu naišao je na iznimno dobar prijem, i nema sumnje da će broj posetilaca iz meseca u mesec rušiti rekorde, što će bitno doprineti i razvoju lokalne zajednice kroz iznajmljivanje smeštaja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više