Novosti

Društvo

Рaт прoтив кoмaрaцa

Kрeнулo сe у прojeкт ствaрaњa Цeнтрa зa кoнтрoлу кoмaрaцa кojи би у нaрeдних нeкoликo гoдинa трeбao дoвeсти дo смaњeњa њихoвoг брoja у Oсjeчкo-бaрaњскoj жупaниjи

Large informator  rat protiv komaraca baranjci  %c4%87iilica

Puštanje sterilnih komaraca (foto Igor Šoban/PIXSELL)

Ove je godine u Slavoniji i Baranji proljeće prilično uranilo. Više nitko ne razmišlja o zimskim nedaćama, nego smo okrenuti prema svemu onome što nam donosi sunce i toplo vrijeme. No, uskoro u Osijeku i pridravskim općinama blizu Parka prirode Kopački rit stižu i velike nevolje – komarci.

Stoga je Osječko-baranjska županija (OBŽ) u dnevni red nedavno održane sjednice Skupštine OBŽ uvrstila i prijedlog Sporazuma o suradnji u programu kontrole komaraca između OBŽ, Grada Osijeka i općina Bilje, Darda sjeverno od Drave, te Erdut i Petrijevci južno od Drave.

- Županija je i ove godine u proračunu izdvojila 200.000 eura, što nije dostatno ni zajedno sa sredstvima jedinica lokalne samouprave. Zato smo krenuli u projekt stvaranja Centra za kontrolu komaraca, a koji bi u narednih nekoliko godina trebao dovesti do smanjenja njihovog broja na našem području. To bi posljedično dovelo do dodatnog razvoja kontinentalnog turizma, gospodarstva i općenitog života svih stanovnika – rekao je na sjednici obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Nadovezao se ravnatelj JU Županijska razvojna agencija OBŽ Denis Ćosić, istaknuvši da je projekt Centra za kontrolu komaraca jedan od 40 projekta koje je Županija odredila u svom Planu razvoja do 2027. godine.

- Projekt je kao strateški pomno pripreman i programiran kroz prekograničnu suradnju Hrvatske i Mađarske. Kod nas je predviđena izgradnja zgrade Centra za kontrolu komaraca, kojim bi u početku upravljao Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ. Nastavilo bi se praćenje i kontrola komaraca, a tu je dijagnostički laboratorij, dakle istraživački i znanstveni dio postupaka prema komarcima. U konačnici naš Zavod bi trebao proizvoditi sterilne mužjake da bi se provodila najsuvremenija metoda kontrole komaraca, koju sada primjenjuje samo nekoliko zemalja u svijetu. Želimo postati nacionalni, regionalni, europski čak i svjetski centar u proizvodnji sterilnih komaraca, za što imamo znanstvenu i stručnu podlogu – objasnio je Ćosić te dodao da predviđena sredstva za taj projekt iznose – pet milijuna eura.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više