Novosti

Društvo

Слeдe кoмaрци

У Вукoвaру, грaду нa двe рeкe - Дунaву и Вуки, грaђaни стрaхуjу oд нajeздe кoмaрaцa, кoja je aктуeлнa пoсeбнo нaкoн пeриoдa oбилних кишa и пoвeћaњa вoдoстaja рeкa

Large informator komarci  %c4%87irilica

Zaprašivanje protiv komaraca (foto Dubravka Petrić/PIXSELL)

Iako većina građana s nestrpljenjem očekuje leto, godišnje odmore i provođenje više vremena na otvorenom, i ove godine ostaje problem koliko će to biti moguće zbog najezde komaraca, koja je aktuelna posebno nakon perioda obilnih kiša i povećanja vodostaja reka. Upravo tako je i ove vrste napasnika.

Trenutne vremenske prilike i visoki vodostaji reka pogodni su za razvoj novih generacija komaraca, a struka godinama upozorava da je neophodno na vreme obaviti larvicidne tretmane. Tako su gradske vlasti Vukovara navele da su i ove godine pravovremeno počele s provođenjem mera suzbijanja komaraca, kako bi građani tokom letnjih dana mogli da ugodnije borave na otvorenom prostoru, posebno u večernjim časovima.

U skladu s programom dezinsekcije u ovoj godini, u Vukovaru je predviđeno 13 larvicidnih tretmana, kojima je cilj smanjiti mogućnost razvoja i razmnožavanja te šest adulticidnih tretiranja sa zemlje i dva tretmana iz vazduha, ukoliko bude potrebe, a koji se izvode u skladu s preporukama Veterinarske stanice Vukovar. Prvi larvicidni tretman počeo je krajem marta i do sada je provedeno sedam takvih tretiranja na lokacijama za koje se pretpostavlja da su pogodna za opstanak larvi. S obzirom na visok vodostaj Dunava, tokom ovog meseca planirano je provođenje adulticidnog tretiranja sa zemlje, metodom zaprašivanja iz vozila. Za dezinsekciju je u gradskom budžetu predviđeno nešto više od 200 hiljada evra.

Prema iskustvima iz ranijih godina, sušne godine su bile kobne za komarce, pa su građani mogli nesmetano da borave vani bez zaštite, dok su periodi nakon obilnih padavina bili idealni za pojavu velikog broja komaraca, čija cirkulacija negativno utiče na zdravlje ljudi i životinja. Građani su najskloniji razmišljanju da su najefikasniji tretmani oni avionski. Činjenica je da upravo posle tretiranja iz vazduha, komaraca nema bar nekoliko dana, ali je takva vrsta njihovog tretiranja na osnovu javno-zdravstvenih uredbi posebno regulisana. Dodatni problem predstavlja i nedovoljan broj aviona, namenjenih za tu namenu. Prošle godine bila su tek dva za celo područje istoka zemlje, tako da je svaka jedinica lokalne samouprave morala da čeka svoj red.

Problem je što svaki tretman na suzbijanju komaraca zahteva period bez kiše, tako da i ta stavka često utiče na prolongiranje već najavljenih tretmana. Već nekoliko godina, područja gde su najezde najkritičnije, zahtevala su sistematsko rešavanje problema kroz saradnju jedinica lokalne samouprave i intervenciju države, koja je u nekoliko navrata izdvojila određena finansijska sredstva za borbu s komarcima. Poslednjih nekoliko dana primetna je pojava prvih komaraca, uglavnom u večernjim časovima, ali ne u meri koja bi zabrinjavala. Međutim, građane brine kako će biti tokom narednih nedelja i meseci, s obzirom da se komarci u najvećem broju legu u poplavnim vodama, odnosno onima koje se stvaraju nakon povećanog vodostaja reka, što je trenutno slučaj i u Vukovaru.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više