Novosti

Kronika

Србиja и Хрвaтскa прoтив кoмaрaцa

Oсмишљeн je пoсeбни прojeкт MOС-Црoсс 2 с циљeм дa сe пoбoљшa кoнтрoлa кoмaрaцa, кao и дa сe oни сузбиjajу eкoлoшки прихвaтљивим мeтoдaмa у прeкoгрaничнoм пoдручjу Хрвaтскe и Србиje

Large 5

Kopački rit – raj za komarce

Gotovo svakog ljeta prave najezde komaraca zagorčavaju život stanovnicima Baranje, Osijeka i cijele Osječko-baranjske županije. Za silno razmnožavanje komaraca naročito su "zaslužna" baranjska močvarna područja uz rijeke Dravu i Dunav, a posebno zaštićeno poplavno područje Parka prirode Kopački rit, koje se nalazi u trokutu između spomenutih rijeka.

Aktivnosti na suzbijanju komaraca trebale bi poduzimati lokalne općine, ali ovako rascjepkane (u Baranji ih ima osam plus Grad Beli Manastir) i s malim budžetima, one ne mogu učiniti mnogo. Grad Osijek sigurno može više, ali što god on učinio na svom području, nije dovoljno jer novi komarci stižu iz Baranje. Zato je glavnu inicijativu preuzela Osječko-baranjska županija (OBŽ), no ni to nije dosta jer se komarci ne smiju kemijski uništavati u parku prirode, a ima ih i preko Dunava, u Bačkoj, u Posebnom rezervat prirode Gornje Podunavlje.

Zato je osmišljen posebni projekt pod nazivom MOS-Cross 2, s ciljem – pored ostaloga – da se poboljša kontrola komaraca, kao i da se oni suzbijaju ekološki prihvatljivim metodama u prekograničnom području Hrvatske i Srbije. Projekt je vrijedan 960.000 eura, a nositelj i vodeći partner je Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ, a ostali partneri su Zavod za javno zdravlje Sombor, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Fond za evropske poslove Autonomne Pokrajine Vojvodine i Institut za javno zdravlje Vojvodine.

S tim u vezi u Osijeku je održana uvodna konferencija projekta, na kojoj su uz predstavnike projektnih partnera bili osječko-baranjski župan Ivan Anušić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, a učesnike je pozdravila i ravnateljica Nastavnog zavoda dr. sc. Nataša Turić. Na skupu je voditeljica projekta Magdalena Sikora iz Nastavnog zavoda istaknula da se projektom nastavljaju aktivnosti započete na prvom pozivu prekogranične suradnje Hrvatska–Srbija.

- Pokušavamo na ekološki prihvatljiv način djelovati u smjeru suzbijanja komaraca. Radi se o svjetlećim panoima koji će privlačiti komarce na način da će oponašati ljudski dah i miris. Komarci će biti privučeni u tu klopku i ostati zarobljeni. Predviđamo da će klopke privući do 30.000 komaraca u 12-satnom razdoblju. Imat ćemo 10 klopki na području naše županije, odnosno 50 na razini projekta – rekla je Sikora.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više