Novosti

Društvo

Дoбрo су прoшли

Грaд Бeли Maнaстир зaкључит ћe судску нaгoдбу сa aустриjским тргoвaчким друштвимa. Збoг нeпoштивaњa угoвoрa o изгрaдњи рeгиoнaлнoг oдлaгaлиштa кoмунaлнoг oтпaдa из грaдскoг ћe прoрaчунa издвojити 625.500 eурa

Large informator  dobro  %c4%87irilica

Advokat Domagoj Rešetar (stoji) i gradonačelnik Tomislav Rob

Na 23. sednici Gradskog veća Grada Belog Manastira raspravljalo se o Predlogu Odluke o zaključenju sudske nagodbe o međusobnim pravima i obvezama između Grada Belog Manastira i austrijskih trgovačkih društava Saubermaher i Strabag. Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob podsetio je da se nagodba odnosi na višegodišnji spor između dve spomenute firme i gradova Osijek, Beli Manastir, Vinkovci, Vukovar i Županja radi nepoštivanja odredbi ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta komunalnog otpada.

- Grad Beli Manastir zaključit će sudsku nagodbu sa austrijskim trgovačkim društvima Saubermaher AG i Strabag AG. Poslali smo prijedlog odvjetničkom uredu, a iznos nagodbe je 625.000 eura. Ujedno, dogovor je da se nađe rješenje za obročne otplate, i neće se ići u ovrhu ako se ova nagodba prihvati odmah. Nakon toga bi trebali imati odustajanje od ostalih postupaka. Ova nagodba neće ugroziti poslovanje Grada, niti će imati problem s financiranjem ustanova, ali će otežati preslagivanje proračuna - rekao je Rob.

Iz gradskog će proračuna biti izdvojeno 625.500 eura, a spomenuti iznos uključuje dosuđene troškove i kamate. Austrijska društva, u slučaju nagodbe, među ostalim, neće pokrenuti zahtjev za naknadu troškova arbitraže na temelju pravorijeka Međunarodnog arbitražnog suda, Međunarodne trgovačke komore i zahtjeva za naknadu troškova sudskog postupka pred Višim zemaljskim sudom u Minhenu, odnosno istupit će iz svih sudskih sporova koji su u tijeku. O nimalo ugodnoj situaciji za proračun jedinog baranjskog grada govorio je i advokat Domagoj Rešetar.

- Visoki trgovački sud donio je pravomoćnu presudu. Tužitelji su predložili da Gradovi potpišu nagodbu s njima, a važno je spomenuti kako je iznos nagodbe manji od prvobitnog prijedloga austrijskih tvrtki te su smanjile nagodbu. Na ovaj se način solidarna obveza pretvara u djeljivu obvezu, gdje je vjerovnik dužnicima ponudio da plate određeni iznos i tako zatvore dug te iziđu iz svih sporova. Za Grad Beli Manastir taj iznos je 625.500 eura - pojasnio je Rešetar.

Podsetimo, Beli Manastir, Osijek, Vinkovci, Vukovar i Županja osnivači su Javne ustanove za zbrinjavanja komunalnog otpada istočne Slavonije (ZOIS) koja je 2006. godine s austrijskim tvrtkama sklopila ugovor o izgradnji regionalnog odlagališta otpada. Zbog nepoštivanja ugovornih odredbi i nedobivanja građevinske dozvole, ugovor je raskinut 2009. godine, a zatim su austrijske tvrtke podigle tužbu protiv ZOIS-a tražeći odštetu za izgubljenu dobit za posao koji nikada nije ni počeo. Spor je otišao i na Međunarodno arbitražno sudište, te je Vrhovni sud ipak priznao potraživanja verovnika, uključujući i potraživanja firmi Saubermaher AG i Strabag AG, a koje su zatim gradovima osnivačima ponudile nagodbu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više