Novosti

Kratko & jasno

Ana-Marija Mileusnić: Pravda za Vrginmost

Prvi cilj nam je da se zaustavi trenutno nasilje nad stanovništvom. Drugi dio kampanje će se odnositi na traženje pravde za građane, vraćanje okoliša u prvobitno stanje i odštete, kaže aktivistkinja Zelene akcije

Large intrigator  mini

(foto Matija Habljak/PIXSELL)

Kampanja "Pravda za Vrginmost" prosvjedom skreće pažnju na zajednicu ugroženu plastičnim otpadom?

Ovo nije prvi prosvjed. Građanska inicijativa Stop Phaten Plastic Recycling nekoliko je puta ove godine prosvjedovala. Ne samo da nije bilo medijskog interesa, već nije bilo nikakve reakcije institucija. Mi smo im pomagali otkad su prijavili problem Zelenom telefonu. Budući da se zagađenje nastavlja, da ljudi i dalje pate, kao najveća organizacija za zaštitu okolišu u Hrvatskoj odlučili smo da taj slučaj nametnemo javnosti i da ga stavimo vladajućima pred nos. Odgovornost se samo prebacuje s jedne institucije na drugu. Državni inspektorat je Sisačko-moslavačkoj županiji naložio ukidanje dozvole izdane na temelju nestručnog elaborata. U kontaktu smo s građanskom inicijativom, imamo informacije da radnje nisu prestale. I dalje dolaze kamioni s otpadom. Opet se radi iza zatvorenih vrata i noću. Zagađivači se više ne skrivaju. I u utorak je bio kamion, dva dana prije prosvjeda.

Kakve zdravstvene posljedice trpi stanovništvo zbog rada postrojenja Phaten Plastic Recycling?

Taljenje plastike je najvidljive i ono zasad najviše pogađa ljudsko zdravlje. Prvo dolazi do kratkotrajnih tegoba kao što je krvarenje iz nosa. Najviše nas brine kumulativna izloženost mikro- i nanoplastici. Stanovnici su izloženi plastici na toliko različitih načina, ako tome dodamo i otpad, radi se o tzv. koktel efektu. To znači da više različitih kemikalija iz više različitih proizvoda mogu imati utjecaja. Tamo dolazi i elektronski otpad.

Zagađivač je svoje postrojenje smjestio baš u Vrginmost. Da li je to slučajnost?

Ovo je primjer koji spada u fenomen okolišnog rasizma. Zagađivači globalno imaju tendenciju birati zajednice u kojima najviše žive manjine ili marginalizirane skupine. Znamo da u Vrginmostu ima najviše pripadnika srpske nacionalne manjine. Zagađivači dolaze na takva mjesta unaprijed uvjereni da će se ta mjesta ignorirati, što se na kraju ispostavlja kao točno. Velike su šanse bile da zajednica neće pružati otpor.

U kojem smjeru će se nastaviti vaša kampanja?

Prvi cilj nam je da se zaustavi trenutno nasilje nad stanovništvom. Drugi dio kampanje će se odnositi na traženje pravde za građane, vraćanje okoliša u prvobitno stanje i odštete. Zdravlje nitko neće moći vratiti ljudima, ali je važno da se prepozna da je nad njima bilo izvršeno nasilje, prije svega institucionalno. To ćemo pokušati dokazati i nadamo se da će doći do materijalne odštete. Bitno je da se prizna povreda njihovih prava: na život i zdrav okoliš.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više