Novosti

Društvo

Osveštanje crkve u Vrginmostu

Crkva Sabora Srba Svetitelja počela se graditi 2019., ali se zbog pandemije koronavirusa gradnja odužila

U prisustvu velikog broja ljudi u Vrginmostu je 10. septembra osveštana novosagrađena pravoslavna crkva Sabora srpskih svetitelja i održana liturgija u njoj.

Liturgiji, koji su služili vladika gornjokarlovački Gerasim i dalmatinski Nikodim sa sveštenstvom eparhije, prisustvovali su između ostalih i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, kao i predstavnici lokalnih vlasti i srpskih manjinskih vijeća i organizacija. Osim s Korduna, mnogi od prisutnih vjernika došli su iz drugih krajeva zemlje kao npr. članovi Zavičajnog udruženja Kordunaša i Banijaca "Miloš Vojnović" iz Vukovara, a bilo je gostiju i iz drugih zemalja. Tom prilikom vladika Gerasim zahvalio je svima koji su dali doprinos gradnji hrama. Događaj je obogatio i nastup najmlađih folkloraša "Prosvjete".

Podsjetimo, gradnja crkve počela je u julu 2019. Prvobitno je bilo planirano da crkva bude osvećena 2020., ali se zbog epidemije gradnja odužila. Uz to, sredinom juna 2021. nepoznati počinioci uništili su granitne ploče i mozaike.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više