Novosti

Kultura

Vraćena kapa zvonika na hramu u Zagrebu

Vraćanje kupole teške pet tona jedan je od posljednjih velikih zahvata na obnovi sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu

Large spc zvonik 2

Nova kupola je nešto teža zato što je mlado drvo i bakar je deblјi

Nakon skoro godinu dana rekonstrukcije, na saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu vraćena je kupola koja je oštećena u potresima 2020. godina i početkom ove godine skinuta s tornja.

Vraćanje kupole teške pet tona jedan je od posljednjih velikih zahvata na obnovi zagrebačke saborne crkve, a sam postupak, kao i ondašnje skidanje kupole, predstavljao je senzaciju za građane.

Kako je medijima izjavio sveštenik Duško Spasojević, starješina hrama Preobraženja Gospodnjeg, vraćanjem rekonstruirane kape zvonika završava se važna cjelina obnove hrama. Ostaje nam oltar koji ćemo završiti uskoro, najavio je o. Duško.

"Nova kupola je nešto teža zato što je mlado drvo i bakar je deblјi. Ta je kupola kao produkt Hermana Bollea jedna od najlјepših u Zagrebu", izjavio je za HRT Radivoje Jovičić, akademski slikar i viši konzervator – restaurator koji je gotovo godinu dana radio na njenoj rekonstrukciji.

Po riječima Josipa Galića, projektanta i nadzornog inženjera, projekt je provođen sporo, kao i svi projekti obnove istorijske baštine, zbog neophodnosti uklјučenja posebnih stručnjaka koji su zauzeti zbog obnove velikog broja crkava u Zagrebu i Sisku. "Na crkvi je možda najzahtjevniji bio čelični dio u smislu pojačanja krovišta i zvonika. Što se tiče kupole, to je standardna rekonstrukcija i računamo da će funkcionirati narednih stotinjak godina", izjavio je Galić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više