Novosti

Društvo

Признaњa пoвoдoм oбљeтницe Удругe зa вjeрску слoбoду

Нa oбљeтници 30 гoдинa Удругe зa вjeрску слoбoду у Хрвaтскoj признaњa су дoбили aктивист Дрaгутин Maтaк, пoтпрeдсjeдник у нeкaдaшњoj Влaди Ивицe Рaчaнa Гoрaн Грaнић и пoстхумнo Инoслaв Бeшкeр

Large vjerske2

Dobitnici nagrada povodom obljetnice Udruge za vjersku slobodu (foto Nenad Jovanović)

Na Svjetski dan vjerske slobode zadnje subote u januaru, u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, obilježena je 30. godišnjica djelovanja Udruge za vjersku slobodu u Hrvatskoj.

Tom su prilikom podijeljena godišnja priznanja "Dr. Branko Lovrec", nazvana po osnivaču udruženja, trojici istaknutih pojedinaca koji su pridonijeli razvoju vjerskih sloboda i prava u Hrvatskoj, kao i ekumenskom i međureligijskom dijalogu.

Uz Dragutina Mataka, koji od prvog dana učestvuje u aktivnostima udruženja, priznanje su dobili Goran Granić, koji je kao potpredsjednik u Vladi Ivice Račana inicirao donošenje zakona o vjerskim slobodama, kojim su one stavljene u ravnopravni položaj s Katoličkom crkvom te posthumno Inoslav Bešker.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Skupštine Slobodana Lalića, sekretar Josip Takač podsjetio je na 30 godina razvoja i rada udruženja, o čemu je govorio i član Glavnog odbora Augustin Bašić, dugogodišnji urednik vjerskog programa na HRT-u. Predsjednik Glavnog odbora Željko Mraz govorio je o nužnosti slobode vjere i savjesti.

Nakon Matakovog predavanja o vjerskim odlukama, vladika buenosaireski i južno-centralnoamerički te administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske Kirilo naglasio je da je "svaki čovjek slobodan da primi ili odbaci slobodu koju mu daruje Bog, i od toga zavisi i njegov zemni i vječni život"

- Sloboda vjere je jedna od fundamentalnih sloboda svakog pojedinca i društva u cjelini - rekao je i podsjetio da se dan vjerskih sloboda poklapa s praznikom svetitelja Save, čovjeka koji je gradio mostove i prema istoku i prema zapadu te propovijedao vjersku i drugu toleranciju.

- To je prilika da se podsjetimo na milione ljudi koji su u istoriji stradali zbog svojih vjerskih uvjerenja, a koje mi u SPC-u zovemo svetim mučenicima. Prošlo je više od 17 vjekova otkako je car Konstantin proglasio Milanski edikt o vjerskoj toleranciji i lijepo je kad neko društvo omogućava svakom čovjeku da ispunjava svoje duhovne i vjerske potrebe. Vidim da i naše ide putem čiji je fundament Milanski - rekao je vladika

U govorima je bilo riječi o položaju vjerskih zajednica u Hrvatskoj, dok su predstavnici državnih institucija naglasili svoju predanost otvorenosti društva za vjerske zajednice, ali i upozorili, baš kao i pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter da, uz što veći stupanj prava vjerskih zajednica, bude i više žena u redovima udruženja.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više